Schoon

Niet alleen je telefoon is een van de smerigste objecten in huis en dient met regelmaat even schoongemaakt te worden, ook de afstandsbedieningen zijn broedplaatsen voor bacteriën.
Veel mensen denken er niet aan, maar toch is het een stukje schoner als je met je borrelnootje op schoot zit te zatten met een afstandsbediening die net uit de winkel lijkt te komen.

Veeg de afstandsbedieningen daarom met regelmaat af met een schone microvezeldoek, spuit er wat bv. Dettol spray op en maak hem goed schoon. Vergeet ook niet tussen de toetsen te boenen.

 

Opruimen

Het is weer bijna tijd om de vakantie achter je te laten en voor je het weet gaat het ‘gewone’ leven weer beginnen.

Opruimen…
De vakantie is bijna om. Voor veel mensen is de zomervakantie een periode van rust, genieten, nieuwe inzichten en energie opdoen. Het is dus ook een periode van loslaten, afsluiten, een nieuw begin, nieuwe uitdagingen. Je wilt de heerlijke rust en vrijheid van de vakantie behouden, meenemen naar het hier en nu, maar voor je het weet stap je weer in het vaste ritme, vaste gewoontes en loop je weer tegen dezelfde emoties aan. Juist al datgene wat je had los gelaten in de vakantie.

Opruimen…
Voor mij staat het einde van de zomervakantie gelijk aan het afsluiten van een bepaald jaar. Net zoals een schooljaar. Je sluit het ene schooljaar voor de vakantie af en begint na de vakantie aan een volgend, nieuw schooljaar. De vakantie wordt gezien als een periode van loslaten en opladen. Vol energie weer beginnen.

Opruimen…
Deze laatste dagen van de zomervakantie, zijn ook de tijd om de kledingkasten weer te checken, welke zomerkleren kunnen weg, wat hebben we nog aan herfst-winterkleding dat nog past. Ook de schoolboeken van de kinderen zijn weer binnen, inmiddels gekaft en staan klaar voor een nieuw schooljaar. Tijd om stiften, pennen, potloden, gummen, etc na te kijken en indien nodig aan te vullen. En we kijken even alle kastjes en lades na. Daar wordt altijd, gedurende het jaar, van alles in gestopt, maar er komt maar weer weinig uit …

Dus wat heb je nog nodig en wat kan er de prullenbak in? Tijd om alles weer op te ruimen om weer klaar en vol energie aan een nieuw (school)jaar te beginnen.

Zomer

Wat boffen we toch met dit prachtige weer. Zo heb je helemaal geen buitenlandse vakantie nodig! Nederland is prachtig en vakantie vieren in eigen land is al nooit een straf maar met dit weer waan je je toch in Frankrijk, Spanje, Italië?

Wij vieren nog even vakantie en genieten van de zomer in eigen land, zelfs in eigen achtertuin!!

Muis

Ook zo’n hekel aan muizen in je huis? Ik durf het bijna niet te schrijven maar leg een droogtrommeldoekje op de plekken waar je van denkt (of zelfs weet) dat ze naar binnen komen. Muizen hebben een grote hekel aan de geur van zo’n doekje.

En last van muggen op je slaapkamer? ……. ja echt ook daar helpt zo’n doekje goed tegen. Eigenlijk zou het beter een wonderdoekje kunnen heten denk jullie ook niet? ;)

Lekker

Als je dan toch zo’n doosje droogtrommeldoekjes in huis hebt zijn er nog wel een paar zaken waar je ze goed kwijt kunt. Denk bv eens aan het beddengoed dat fris gewassen de kast in gaat en na een poosje niet meer zo lekker ruikt als het er in ging. Leg een droogtrommeldoekje tussen de lakens en ze blijven heerlijk ruiken. Gewoon een doekje in de kledingkast leggen werkt ook al heel goed.

Wat dacht je van een doekje opgerold in de toiletrol doen? iedere keer als je toiletpapier bepruikt ruikt het weer heerlijk. En nogmaals, ik heb geen aandelen :) Maar dit is zo’n simpele truck die wil ik jullie graag meegeven.

 

Bah

Als je goed oplet ruik je aan alle kanten vieze luchtjes. De kliko, de prullenbak, de sporttas, de auto. He bah al die vieze luchtjes. Maar gelukkig kan je er iets aan doen. Leg onderin de kliko en/of prullenbak een droogtrommeldokje (nee, ik heb géén aandelen!) en je zal merken dat het nooit meer stinkt.

Leg ook eens zo’n doekje onderin de sporttas en leg er eentje in de auto. Zo simpel en zo effectief!

Deze dagen geen ingewikkelde opruimklussen maar kleine klusjes die je snel en makkelijke kan doen.
Succes en geniet van het mooie weer!

Muf

De vakantieperiode is aangebroken, wat een heerlijke tijd is dat toch. We hoeven nu niet zoveel en we kunnen weer op pad. Let wel op de 1,5 meter afstand en met niet teveel mensen dicht op elkaar! We pakken de koffer in om weg te gaan. He jasses die koffer heeft een jaar op zolder gestaan en die ruikt nu gewoon muf, bah. Tip voor de volgende keer opbergen ….
doe een droogtrommeldoekje in je koffer en volgende keer heb je een fris ruikende koffer.

Hetzelfde kan je doen met je slaapzak. Ook die ligt een jaar in een kast muf te worden maar met een droogtrommeldoekje ruikt hij lekker fris. Zo ga je fris en fruitig op vakantie :) Heel veel plezier en rust lekker uit!!

Let op elkaar en blijf gezond!

Binnen

De buitenkant van de auto had je al schoongemaakt. Nu is de binnenkant aan de beurt. Zorg dat je de spullen die je nodig hebt klaar hebt staan (bv emmers, stofzuiger, huisvuilzak, ruitenreiniger, schoonmaakmiddel voor interieur, wattips, schoonmaakdoekjes)
1. Pak een huisvuilzak en verwijder alle losse troep uit de auto. Denk hierbij ook aan de ruimtes in de deuren.
2. Verwijder vervolgens alle matten. Klop ze uit (niet dichtbij de net gepoetst auto) en stofzuig ze netjes schoon. Leg ze even op een plek buiten de auto zodat ze niet in de weg liggen.
3. Ga met de stofzuiger langs alle plaatsen waar je met een doekje niet goed bijkan. Stofzuig de stoelen en vooral tussen onlangs de stoelen. Stofzuig meteen de koffieophouder ed. Vergeet ook de achterbak niet te zuigen.
4. Ga met een vochtige doek langs alle harde oppervlaktes. Dus je hele dashboard, maar ook de plekken langs de ramen en deuren.
5. Zitten er vlekken op de bekleding? Maak die ook meteen schoon met speciale bekledingsreiniger.
6. Wil je het dashboard helemaal glimmend schoon hebben dan zijn er speciale schoonmaakdoekjes voor te verkrijgen.
7. Als de auto aan de binnenkant (bijna) helemaal schoon is. Dan zijn de ramen aan de beurt. Maak ze goed schoon met raamreiniger en droog ze goed af. Zorg ervoor dat je de reiniger niet op het raam maar op je schoonmaakdoekje spuit. Zo blijft je dashboard schoon. Kunnen de ramen open zorg dan dat je ze even een klein stukje openzet zodat je ook de bovenkant goed schoon kan maken. Zo kan je veilig blijven kijken!
8. Doe nog een laatste rondje met de stofzuiger om al het stof dat nog is gevallen weg te zuigen en leg daarna de schone matten weer terug op hun plek. Is er in jouw auto een niet zo lekker luchtje dan zijn er speciale deurhangers om in de auto te hangen.

Je hebt met succes je auto helemaal schoon gekregen. Lekker gevoel :) en zo kan je weer schoon de weg op.

 

Vies

Door al dat prachtige weer is de auto een en al stof, zand en stuifmeel geworden. Tijd om te gaan wassen. Let er wel op dat je de auto niet in de volle zon gaat staan wassen (want dan krijg je vieze strepen).

1. Zorg dat je al de spullen die je nodig hebt klaarstaan (bv voor de buitenkant: tuinslang, 2 emmers, auto schoonmaakmiddel, sponsen, schoonmaakdoekjes, wielschoonmaakmiddel, auto was, zeem).
2. Vul de twee emmers met water. In de eerste emmer gaat schoonmaakmiddel, de tweede emmer met schoon water is om de spons in schoon te spoelen.
3. Spoel de auto goed af met de tuinslang. Doe dit van boven naar beneden. Gebruik hiervoor alleen maar schoon water. (als je een hogedrukspuit wil gebruiken doe dit dan niet met een te harde straal want dat beschadigd de lak van de auto)
4. Begin met schoonmaken van het dak en werk zo naar beneden. Maak de delen één voor één schoon. Dus met sop, dan met schoon water dan afzemen. Zo voorkom je strepen. Zorg ervoor dat je je spons vaak genoeg met het schone water schoonspoelt daarna kan hij in het sop gedaan worden. Zo blijft de spons vrij van zand en ander gruis dat krassen kan veroorzaken.
5. Laat de auto niet opdrogen want dan krijg je lelijke strepen. Dus meteen afspoelen en de zeem erover halen.
6. Maak de ramen goed schoon en wrijf ze goed droog, voorkom strepen dat maakt het rijden straks veiliger. Vergeet niet een doek langs de ruitenwissers te halen en haal het dode blad uit de goot onder het voorraam weg. Check meteen even de ruitenvloeistof, zo kan je weer veilig op weg.
7. Is de hele auto gewassen dan kan je met de wielen beginnen. Zorg voor speciale velgen schoonmaakmiddel (agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de toplaag van je velgen aantasten) Pak weer twee emmers met water waarvan in eentje het schoonmaakmiddel gaat. Maak je wielen van boven naar beneden schoon. Kan je er niet helemaal goed bij doe de kleine stukjes dan met een oude zachte tandenborstel. Goed naspoelen (eventueel voorzichtig met de tuinspuit. Denk aan de net schoongemaakte carrosserie ;)  ) met schoonwater en drogen. Doe dit wiel voor wiel.

Best altijd weer een hele klus zo’n auto wassen en dan heb je hem nu nog niet eens in de wax gezet!!
Volgende keer gaan we de binnenkant schoonmaken.

Succes, ik weet zeker dat de auto er straks weer helemaal glimmend bijstaat :)

Woningsdag

Anders dan we gewend zijn maar toch wens ik jullie een hele fijne Koningsdag toe!!

Pasen

Opruimen

Vandaag is het eerste Paasdag. Allereerst wens ik jullie hele fijne, zonnige Paasdagen toe.

Dan de opruimklus voor vandaag …

Zet een mandje op de tuintafel/balkontafel en ga op zoek naar de eitjes die de Paashaas heeft verstopt. Doe het gevonden eitje voorzichtig in het mandje en ga op zoek naar het volgende eitje. Ben je helemaal uitgezocht ga dan met een kopje thee of koffie lekker in de tuin zitten mét een paasei natuurlijk.

Heb een hele fijne dag vandaag!!

 

Verveeld

De corona-maatregelen hebben ons leven behoorlijk op de schop gegooid. Heel veel mensen zijn op huis aangewezen. Alle buitenactiviteiten en sportwedstrijden zijn afgelast en veel mensen zijn ineens aan het klussen en opruimen geslagen. Kijk maar eens naar de rijen die voor de milieustraat en de bouwmarkten staan.

Veel mensen vervelen zich sinds de maatregelen rond het coronavirus zijn aangescherpt. En verveling doet een hoop gekke dingen met je. Volgens sommige filosofen is het zelfs de bron van al het kwaad, maar dat klopt niet volgens sociaal psycholoog Wijnand van Tilburg. Hij doet al meer dan tien jaar onderzoek naar verveling en geeft les aan de University of Essex (VK).

De voor- en nadelen van thuiswerken.

Verveling is niks negatiefs, zo stelt hij. Het is simpelweg een tijdelijke emotie, net zoals angst en verdriet. ‘Het is ook heel subjectief’, vertelt Van Tilburg. ‘Verveling ontstaat als je het idee hebt dat je iets volkomen zinloos aan het doen bent, ook al is de activiteit objectief gezien wél nuttig.’ Denk maar aan het doen van de afwas, leren voor je examen of je huis verven.
Tegelijkertijd zijn er genoeg nutteloze activiteiten te bedenken die absoluut niet vervelen, zoals een dagje op het strand liggen. Bij verveling gaat het dan ook niet om de activiteit zelf, maar om hoe je hem beleeft.

Verveling kan je leven een nieuwe wending geven

Jezelf nutteloos voelen, bijvoorbeeld als je een hele dag thuiszit, klinkt misschien negatief. Maar om dat nare gevoel zit wel een gouden randje. Het moment waarop je je realiseert dat je iets nutteloos doet, is vaak ook het moment waarop je op zoek gaat naar iets nieuws.
‘Ik vergelijk verveling vaak met verdriet’, zegt Van Tilburg. ‘Die emotionele prikkel zet aan tot iets positiefs, het zoeken van steun. Je vervelen heeft een soortgelijk effect. Je gaat door die prikkel op zoek naar een nieuwe, zinvolle bezigheid.’ Verveling dient dan ook een doel: het vinden van een nieuw begin.

Het huis verbouwen is een zinvolle bezigheid

Dat verklaart waarom mensen sinds de invoering van de corona-maatregelen de bouwmarkt tot nieuwe favoriete hangout hebben gebombardeerd. ‘De prikkel van verveling zorgt ervoor dat mensen op zoek gaan naar een nieuw doel, iets dat ze een zinvol gevoel geeft, zoals het verbouwen van je huis.’ Schoonmaken is ook al populairder dan ooit. ‘Ik zie veel mensen op Facebook zeggen dat hun huis nog nooit zo schoon is geweest.’
Met jezelf een beetje vervelen is dus helemaal niks mis. Voor je het weet is je huis helemaal opgeknapt. Maar houd je wel een beetje afstand in de bouwmarkt?
Bron: Quest

Kerst

Ik wens iedereen hele fijne Kerstdagen toe!

Uitbundig

Kerst versiering hoeft natuurlijk helemaal niet zo uitbundig en over de top zijn. Een mooie tak met wat dennenappeltjes en wat gezellige kaarshoudertjes met een knus brandend kaarsje kan al helemaal genoeg zijn. Niet veel werk en niet duur zo vier je ook kerst.

Fijne dagen!

Midwinter

Met de dagen die kouder, donkerder en korter worden, kan het maar één ding betekenen; de winter komt eraan. Hoewel de kerstboom in al zijn glorie staat te schitteren en de feestelijke afspeellijsten in een loop spelen, is het winterseizoen er nog niet. Dus wanneer begint de winter en wanneer vindt de winterzonnewende plaats? De winterzonnewende markeert het begin van de astronomische winter met de langste en donkerste dag op de kalender. De winterzonnewende valt dit jaar op zondag 22 december. Het is de eerste keer in vier jaar dat het niet zal vallen op 21 december, de meest voorkomende datum.

Vanaf nu zullen de dagen weer langer worden en de nachten wat korter. Dat is niet meteen de eerste dagen merkbaar maar na een week is dat het wel langzaam maar zeker gaan we weer naar meer licht toe.

Bloggen

Van de week was ik bij een goede vriendin en ze zei tegen mij dat ze altijd uitkeek naar mijn blogs. Een kopje koffie aan tafel en het lezen van mijn blog. Wat ontzettend leuk om dat te horen. Helaas was ik een poosje wat minder actief omdat ik er gewoon even niet zoveel tijd voor had. Maar ik beloof dat ik weer regelmatiger achter mijn macje kruip om te schrijven. Want hoe je het ook wendt of keert het schrijven vind ik gewoon heel erg leuk en als het dan ook nog eens zo goed ontvangen wordt al helemaal!!

Kerstboom

De kersttijd is nu echt wel aangebroken.  Kerstbomen worden opgezet, kerstkaarten gemaakt en/of geschreven, het huis kan versierd worden, kaarsjes aangestoken, kerstdiner kan bedacht worden en familie en/of vrienden worden uitgenodigd.
Het is die tijd van het jaar dat er zoveel bij elkaar komt en gedaan gaat worden.

Tijd dus om de boel goed te organiseren, anders weet je het straks allemaal niet meer.

We beginnen met de kerstboom ga een mooie boom halen …

Zoveel verschillende mensen dus zoveel verschillende bomen. Hieronder staan 8 handige tips om je kerstboom te decoreren.

Stap 1: Zoek een goede plek uit
Of je nu een echte (zorg voor een koel plekje zo blijft hij het langst mooi) of een kunstkerstboom hebt dat maakt niet uit. Kijk goed naar waar je de boom wil neerzetten. Moet het een echte blikvanger worden of zet je hem ergens in een hoekje? Let er op dat het ergens is waar een stopcontact is voor de verlichting. Heb je kinderen en/of een hond(en) plaats hem dan zo dat ze er niet tegenaan lopen (of met hun wiebelstaart tegenaan komen ;) ). Natuurlijk kan je het meubilair wat verplaatsen om zo jouw ideale plek te maken.

Stap 2: Meet de plek goed op
Ga je voor een echte kerstboom meet dan de plek waar hij gaat komen goed op. Niet alleen de hoogte is van belang maar zeker ook hoe breed het mag zijn. Natuurlijk kan je de boom nog wat smaller maken door de takken wat korter te maken, let dan wel op dat je de vorm goed bewaakt.

Stap 3: Modeleren
Niet alleen bij een kunstboom modeleer je de boom, maar ook bij een echte boom kan je de takken wat ‘opfluffen’. Zorg dat de takken er goed vol uitzien en op de juiste plek zitten.

Stap 4: Hang de lampjes in de boom
Begin met het controleren van de lampjes. Zijn ze stuk dan hoef je verder geen moeite te doen om ze uit elkaar te halen. Doen alle lampjes het? Begin dat van bovenaf de lampjes in de boom te hangen. Hoeveel lampjes je erin wil doen hangt van jouw smaak af. De een wil een minimalistische boom en neem genoegen met een paar echte kaarsjes, bij iemand anders kan het allemaal niet vol genoeg hangen.
Zorg de je de lampjes goed verdeeld over de boom. Bekijk hem van een afstandje eens door je wimpers en zie waar er misschien grote ‘gaten’ zitten. Nu is het de tijd om ze nog te verhangen.

Stap 5: Kies welke kleur
Misschien doe je ieder jaar wel dezelfde ballen in de boom dan is het makkelijk. Maar wil je ieder jaar iets anders? Zorg dat je voldoende ballen en versieringen koopt. (kijk bijvoorbeeld eens bij de kringloopwinkel, breng daar de ballen die jij niet meer wil hebben heen). Begin van bovenaf en weer langzaam naar beneden.

Stap 6: Slingers
Wil je slingers in de boom dan is dat nu het moment. De lampjes en de ballen zitten in de boom en nu plaats je de slingers.

Stap 7: Kerstboomvoet
Bedenk nu de bodem van de kerstboom. Bij een echte boom, met kluit, staat de boom meestal al in een standaard met water bij een echte boom op een kruis is het ooien de voet te dekken met bv een mooi kleed eigenlijk net zoals bij een kunstkerstboom.

Stap 8: De Piek
Nu kan het klapstuk van de kerstboom geplaatst worden …. de PIEK.
Zó die staat!

Zorg dat je de dozen meteen opruimt en de kamer stofzuigt. Zo jij kan gaan zitten en genieten.
Veel plezier!!