De corona-maatregelen hebben ons leven behoorlijk op de schop gegooid. Heel veel mensen zijn op huis aangewezen. Alle buitenactiviteiten en sportwedstrijden zijn afgelast en veel mensen zijn ineens aan het klussen en opruimen geslagen. Kijk maar eens naar de rijen die voor de milieustraat en de bouwmarkten staan.

Veel mensen vervelen zich sinds de maatregelen rond het coronavirus zijn aangescherpt. En verveling doet een hoop gekke dingen met je. Volgens sommige filosofen is het zelfs de bron van al het kwaad, maar dat klopt niet volgens sociaal psycholoog Wijnand van Tilburg. Hij doet al meer dan tien jaar onderzoek naar verveling en geeft les aan de University of Essex (VK).

De voor- en nadelen van thuiswerken.

Verveling is niks negatiefs, zo stelt hij. Het is simpelweg een tijdelijke emotie, net zoals angst en verdriet. ‘Het is ook heel subjectief’, vertelt Van Tilburg. ‘Verveling ontstaat als je het idee hebt dat je iets volkomen zinloos aan het doen bent, ook al is de activiteit objectief gezien wél nuttig.’ Denk maar aan het doen van de afwas, leren voor je examen of je huis verven.
Tegelijkertijd zijn er genoeg nutteloze activiteiten te bedenken die absoluut niet vervelen, zoals een dagje op het strand liggen. Bij verveling gaat het dan ook niet om de activiteit zelf, maar om hoe je hem beleeft.

Verveling kan je leven een nieuwe wending geven

Jezelf nutteloos voelen, bijvoorbeeld als je een hele dag thuiszit, klinkt misschien negatief. Maar om dat nare gevoel zit wel een gouden randje. Het moment waarop je je realiseert dat je iets nutteloos doet, is vaak ook het moment waarop je op zoek gaat naar iets nieuws.
‘Ik vergelijk verveling vaak met verdriet’, zegt Van Tilburg. ‘Die emotionele prikkel zet aan tot iets positiefs, het zoeken van steun. Je vervelen heeft een soortgelijk effect. Je gaat door die prikkel op zoek naar een nieuwe, zinvolle bezigheid.’ Verveling dient dan ook een doel: het vinden van een nieuw begin.

Het huis verbouwen is een zinvolle bezigheid

Dat verklaart waarom mensen sinds de invoering van de corona-maatregelen de bouwmarkt tot nieuwe favoriete hangout hebben gebombardeerd. ‘De prikkel van verveling zorgt ervoor dat mensen op zoek gaan naar een nieuw doel, iets dat ze een zinvol gevoel geeft, zoals het verbouwen van je huis.’ Schoonmaken is ook al populairder dan ooit. ‘Ik zie veel mensen op Facebook zeggen dat hun huis nog nooit zo schoon is geweest.’
Met jezelf een beetje vervelen is dus helemaal niks mis. Voor je het weet is je huis helemaal opgeknapt. Maar houd je wel een beetje afstand in de bouwmarkt?
Bron: Quest