Het is weer bijna tijd om de vakantie achter je te laten en voor je het weet gaat het ‘gewone’ leven weer beginnen.

Opruimen…
De vakantie is bijna om. Voor veel mensen is de zomervakantie een periode van rust, genieten, nieuwe inzichten en energie opdoen. Het is dus ook een periode van loslaten, afsluiten, een nieuw begin, nieuwe uitdagingen. Je wilt de heerlijke rust en vrijheid van de vakantie behouden, meenemen naar het hier en nu, maar voor je het weet stap je weer in het vaste ritme, vaste gewoontes en loop je weer tegen dezelfde emoties aan. Juist al datgene wat je had los gelaten in de vakantie.

Opruimen…
Voor mij staat het einde van de zomervakantie gelijk aan het afsluiten van een bepaald jaar. Net zoals een schooljaar. Je sluit het ene schooljaar voor de vakantie af en begint na de vakantie aan een volgend, nieuw schooljaar. De vakantie wordt gezien als een periode van loslaten en opladen. Vol energie weer beginnen.

Opruimen…
Deze laatste dagen van de zomervakantie, zijn ook de tijd om de kledingkasten weer te checken, welke zomerkleren kunnen weg, wat hebben we nog aan herfst-winterkleding dat nog past. Ook de schoolboeken van de kinderen zijn weer binnen, inmiddels gekaft en staan klaar voor een nieuw schooljaar. Tijd om stiften, pennen, potloden, gummen, etc na te kijken en indien nodig aan te vullen. En we kijken even alle kastjes en lades na. Daar wordt altijd, gedurende het jaar, van alles in gestopt, maar er komt maar weer weinig uit …

Dus wat heb je nog nodig en wat kan er de prullenbak in? Tijd om alles weer op te ruimen om weer klaar en vol energie aan een nieuw (school)jaar te beginnen.