Badkamer

Deze dag de badkamer. De “regels” voor de badkamer die je kunnen helpen om afscheid van je spullen te nemen: 

 • spullen die kapot of niet meer bruikbaar zijn; (Denk aan ingedroogde nagellak, oude mascara, uit gelubberde haarelastiekjes, versleten handdoeken. Restjes Make-up of toiletartikelen die je niet meer gebruikt.) 
 • proefmonsters die er al tijden liggen; 
 • oude tandenborstels, vieze haarborstels, roestige nagelknippers, pincetten; 
 • medicijnen waarvan de houdbaarheidsdatum is versleten. 

Is je badkamer overvol? Kijk dan eens of je spullen op een andere plek kunt bewaren. Voor medicijnen is het bijv. slimmer om die op een drogere plek dan in je badkamer te bewaren. Handdoeken kun je ook in een kast op de overloop bewaren. 

Zet de medicijnen die weg moeten uit het bereik van kinderen en breng ze naar de apotheek. Dierenasiels zijn blij met oude/versleten handdoeken. 

Zie je het niet zitten om hier zelf aan te beginnen bel me, mail me!

Keuken

Vandaag de keuken. De “regels” voor de keuken die je kunnen helpen om afscheid van je spullen te nemen: 

 • borden, glazen, en mokken met barsten of schilfers eraf; 
 • potten, pannen, bakvormen die verbrand of roestig zijn; 
 • lelijke serveerschalen, bloemenvazen; (Lastig om weg te doen omdat je de goede gever denkt teleur te stellen? Houd de intentie en niet het product.) 
 • overbodig glaswerk of servies;(Hoeveel gebruik je?) 
 • plastic bakjes, tassen en potten; (Bewaar van alles een paar, de rest mag weg.) 
 • kapotte of nooit gebruikte apparaten en snufjes; (De ananas schiller, de ijsmachine,..??) 
 • voedsel in blik, glas of karton dat ruim over datum is. (N.B. blikken die bol staan moeten echt weg.) 

Zet de spullen die je weg wilt geven in een doos apart. Breng deze naar de Kringloopwinkel of de bestemming die je ervoor hebt. 

Zie je het niet zitten om hier zelf aan te beginnen bel me, mail me!

Kledingkast

De afgelopen maanden zijn we in huis moeten blijven en veel mensen hebben die tijd gebruikt om op te ruimen. Maar niet iedereen kon de moed vatten óf hadden hier geen tijd voor om hier aan te beginnen. Deze periode help ik je met wat handige opruimtips, iedere dag een andere ruimte. Ik hoop dat dit je gaat helpen. Ben je al vaker begonnen met opruimen maar wil het maar niet lukken? Pak dan eens niet een hele kast aan maar begin met 1 plank of 1 laatje. Deel het opruimen op in behapbare stukjes. Je zal zien dat zo je huis ook opgeruimd maakt.

Kledingkasten

Dromen van een walkingcloset met alle kleding op lengte en kleur en daar omheen alle ruimte die je je maar kan voorstellen? Wie wil dat nou niet? De realiteit is vaak dat onze kasten er zo niet uitzien. Dus nu aan de slag om het maximale te behalen.

Mijn advies is om kast voor kast aan te pakken. Je kunt het ook op de Mari Kondo manier doen en alle kleding uit het hele huis verzamelen en op een bed leggen, en dan aan de slag gaan. (wil je weten hoe je dat doet? kijk dan hier)

Bij beide manieren helpt het om voor jezelf een aantal “regels” te maken, zodat je gemakkelijker afscheid van de kleding kunt nemen. Het mag weg als: 

• kleding niet meer past; (Als je jo-jo’t, hang dan alleen terug wat nu past. Doe alles wat op dit moment niet past in een doos en zet die op zolder of in de kelder.)
• kleding vlekken heeft, verkleurd of kapot is;
• kleding uit gelubberd elastiek heeft;
• er meer is dan je maximaal van dat kledingstuk wilt hebben. Stel je vindt 5 pyjama’s genoeg. Heb je er meer? Dan mogen ze weg;
• schoenen pijn aan je voeten doen;
• accessoires kapot zijn of lelijk zijn geworden. 

Breng de kleding die je weg wil doen naar de kringloopwinkel of doe een zak in de textielcontainer.

Houd op straat 1,5 afstand van elkaar. 

Zie je het niet zitten om hier zelf aan te beginnen bel me, mail me!

Binnen

De buitenkant van de auto had je al schoongemaakt. Nu is de binnenkant aan de beurt. Zorg dat je de spullen die je nodig hebt klaar hebt staan (bv emmers, stofzuiger, huisvuilzak, ruitenreiniger, schoonmaakmiddel voor interieur, wattips, schoonmaakdoekjes)
1. Pak een huisvuilzak en verwijder alle losse troep uit de auto. Denk hierbij ook aan de ruimtes in de deuren.
2. Verwijder vervolgens alle matten. Klop ze uit (niet dichtbij de net gepoetst auto) en stofzuig ze netjes schoon. Leg ze even op een plek buiten de auto zodat ze niet in de weg liggen.
3. Ga met de stofzuiger langs alle plaatsen waar je met een doekje niet goed bijkan. Stofzuig de stoelen en vooral tussen onlangs de stoelen. Stofzuig meteen de koffieophouder ed. Vergeet ook de achterbak niet te zuigen.
4. Ga met een vochtige doek langs alle harde oppervlaktes. Dus je hele dashboard, maar ook de plekken langs de ramen en deuren.
5. Zitten er vlekken op de bekleding? Maak die ook meteen schoon met speciale bekledingsreiniger.
6. Wil je het dashboard helemaal glimmend schoon hebben dan zijn er speciale schoonmaakdoekjes voor te verkrijgen.
7. Als de auto aan de binnenkant (bijna) helemaal schoon is. Dan zijn de ramen aan de beurt. Maak ze goed schoon met raamreiniger en droog ze goed af. Zorg ervoor dat je de reiniger niet op het raam maar op je schoonmaakdoekje spuit. Zo blijft je dashboard schoon. Kunnen de ramen open zorg dan dat je ze even een klein stukje openzet zodat je ook de bovenkant goed schoon kan maken. Zo kan je veilig blijven kijken!
8. Doe nog een laatste rondje met de stofzuiger om al het stof dat nog is gevallen weg te zuigen en leg daarna de schone matten weer terug op hun plek. Is er in jouw auto een niet zo lekker luchtje dan zijn er speciale deurhangers om in de auto te hangen.

Je hebt met succes je auto helemaal schoon gekregen. Lekker gevoel :) en zo kan je weer schoon de weg op.

 

Vies

Door al dat prachtige weer is de auto een en al stof, zand en stuifmeel geworden. Tijd om te gaan wassen. Let er wel op dat je de auto niet in de volle zon gaat staan wassen (want dan krijg je vieze strepen).

1. Zorg dat je al de spullen die je nodig hebt klaarstaan (bv voor de buitenkant: tuinslang, 2 emmers, auto schoonmaakmiddel, sponsen, schoonmaakdoekjes, wielschoonmaakmiddel, auto was, zeem).
2. Vul de twee emmers met water. In de eerste emmer gaat schoonmaakmiddel, de tweede emmer met schoon water is om de spons in schoon te spoelen.
3. Spoel de auto goed af met de tuinslang. Doe dit van boven naar beneden. Gebruik hiervoor alleen maar schoon water. (als je een hogedrukspuit wil gebruiken doe dit dan niet met een te harde straal want dat beschadigd de lak van de auto)
4. Begin met schoonmaken van het dak en werk zo naar beneden. Maak de delen één voor één schoon. Dus met sop, dan met schoon water dan afzemen. Zo voorkom je strepen. Zorg ervoor dat je je spons vaak genoeg met het schone water schoonspoelt daarna kan hij in het sop gedaan worden. Zo blijft de spons vrij van zand en ander gruis dat krassen kan veroorzaken.
5. Laat de auto niet opdrogen want dan krijg je lelijke strepen. Dus meteen afspoelen en de zeem erover halen.
6. Maak de ramen goed schoon en wrijf ze goed droog, voorkom strepen dat maakt het rijden straks veiliger. Vergeet niet een doek langs de ruitenwissers te halen en haal het dode blad uit de goot onder het voorraam weg. Check meteen even de ruitenvloeistof, zo kan je weer veilig op weg.
7. Is de hele auto gewassen dan kan je met de wielen beginnen. Zorg voor speciale velgen schoonmaakmiddel (agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de toplaag van je velgen aantasten) Pak weer twee emmers met water waarvan in eentje het schoonmaakmiddel gaat. Maak je wielen van boven naar beneden schoon. Kan je er niet helemaal goed bij doe de kleine stukjes dan met een oude zachte tandenborstel. Goed naspoelen (eventueel voorzichtig met de tuinspuit. Denk aan de net schoongemaakte carrosserie ;)  ) met schoonwater en drogen. Doe dit wiel voor wiel.

Best altijd weer een hele klus zo’n auto wassen en dan heb je hem nu nog niet eens in de wax gezet!!
Volgende keer gaan we de binnenkant schoonmaken.

Succes, ik weet zeker dat de auto er straks weer helemaal glimmend bijstaat :)

Slipperdag

We lijken nu toch echt in een eerste hittegolf beland te zijn dus voor vandaag de volgende tip!

• ga naar de keuken;
• zet een pot koffie/ thee/ water;
• zet een lekkere stoel klaar op een koele plek;
• zorg dat je boek/ tijdschrift/ handwerk bij je stoel ligt;
• vergeet niet je leesbril klaar te leggen ;)
• pak een grote handdoek;
• pak een teil/emmer en vul die met niet te koud water;
• zet de teil voor een makkelijke stoel;
• denk aan de koffie/ thee/ water!
• ga zitten en doe je voeten in de teil;
• pak je boek/ tijdschrift/ handwerk;
• doe verder he-le-maal NIETS!!

Fijne Slipperdag!!