Oven

Hoe maak je je oven schoon?

• Veeg eerst al het vuil weg dat los in de oven ligt en haal vervolgens de roosters uit de oven. Zoek een bak waar de roosters helemaal in passen en vul deze met heet water. Voeg een schep waspoeder toe en roer. Laat de bak met de roosters erin een nacht staan en de volgende dag zal je rooster weer stralen. Je zou de roosters ook een nachtje in een vuilniszak met een kop ammoniak kunnen bewaren. De dampen zorgen ervoor dat het vuil er makkelijk af te halen is. Laat de zak wel buiten staan en spoel de roosters de volgende dag goed af.
• Terwijl de roosters weken, kun je verder gaan met de binnenkant van de oven. Maak hiervoor eerst een pasta van baking soda en water. Zorg dat je voldoende maakt, je moet namelijk de hele oven met het goedje bedekken.
• Smeer nu de oven in met de pasta, maar breng het niet aan op de verwarmingselementen. Gebruik hierbij je huishoudhandschoenen. De pasta zal bruin kleuren als het in contact komt met het vuil.
• Als je de oven met de pasta hebt bedekt, kun je even rust nemen en de pasta op zijn minst 12 uur laten intrekken.
• Is alles goed ingetrokken? Veeg met een vochtige vaatdoek de pasta af.
• Vul de sprayflacon met azijn en spray dit in de oven. Hierbij kan overgebleven pasta gaan schuimen, maar dit is niet erg.
• Pak een nieuwe vaatdoek en veeg de oven weer overal schoon. Leg nu de roosters terug en laat ze volledig drogen voordat je de oven weer gaat gebruiken.
• Het raam van de oven moet ook nog schoongemaakt worden. Gebruik hier weer een mix van baking soda en water voor. Breng aan op het raam en laat 30 minuten intrekken. Veeg vervolgens het raam schoon en je oven is weer spik&span.
Zo, alweer een klus geklaard, je bent goed op weg.

Wil je de berichten van het blog makkelijker kunnen lezen like dan mijn FaceBook pagina KLIK hier

I.v.m. met de richtlijnen van het RIVM zal ik zolang als dat nodig is geen afspraken meer maken. Ik wil je uiteraard altijd via de mail, WhatsApp, FaceTime helpen. Laat me weten wat ik voor je kan doen! Bel of mail me.

Onder

Hebben jullie ook zo’n onderkastje dat vol staat met schoonmaakmiddelen waarvan je werkelijk geen idee hebt wát er achterin staat? Nou ik had het wel hoor. Een poos terug heb ik hem helemaal leeggetrokken en daar kwamen echt nog wel een boel spullen uit waarvan ik niet wist dat het erin stond.
Dus …… schoonmaken die handel want vies is het echt wel geworden.
Ik heb een rekje en wat mandjes gekocht en de boel netjes opgeborgen. Zo heb ik altijd overzicht wat er in het kastje staat. Ik hoef alleen maar het mandje uit de kast te halen. Ik ga eerst eens opmaken wat er allemaal al dubbel instaat. Is toch mooi dat we al zo aan het schoonmaken zijn en niet naar buiten mogen gaan. Schoonmaakmiddel genoeg en ik weet nu precies wat ik in huis heb.
Handig …..

Wil je de berichten van het blog makkelijker kunnen lezen like dan mijn FaceBook pagina KLIK hier

I.v.m. met de richtlijnen van het RIVM zal ik zolang als dat nodig is geen afspraken meer maken. Ik wil je uiteraard altijd via de mail, WhatsApp, FaceTime helpen. Laat me weten wat ik voor je kan doen! Bel of mail me.

 

Koel

Vandaag gaan we aan de slag met de koelkast. Maak je koelkast 1x per 3 maanden helemaal grondig schoon. Nu we toch allemaal nog tot het eind van de maand thuis zitten is dit misschien wel een goede tijd om hier aan te beginnen.

Grondig schoonmaken

• Schakel het apparaat uit en haal alle producten uit de koelkast.
• Haal alle verwijderbare plateaus, laden, bakjes en rekjes uit de koelkast en maak ze
• Neem ook de binnenkant van de koelkast af.
• Gebruik een sopje van afwasmiddel of milde allesreiniger of een eetlepel soda op 5 liter.
• Vergeet niet om ook de deur, rekken, laden en het deurrubber schoon te maken.
• Poets na met schoon water en maak alles droog met een schone theedoek.

Vergeet niet de afvoer schoon te maken!
Ligt er water onderin de koelkast? Dit wordt vaak veroorzaakt door een verstopt afvoergaatje achterin de koelkast. De afvoer voert de condens af die door koude lucht op de achterwand van de koelkast ontstaat. Houd de afvoer daarom goed schoon. Prik de afvoer door met een satéprikker waar je een stukje keukenpapier omheen wikkelt. Laat eventueel een paar keer per jaar een druppeltje chloor in het gaatje lopen.

Vriezer ontdooien

Houd een vriezer zoveel mogelijk rijp- en ijsvrij omdat deze anders meer stroom verbruikt. Verwijder een dunne rijplaag met een kunststof ijskrabber. Een dikke rijplaag en ijsafzetting kun je alleen verwijderen door de vriezer te ontdooien.

• Haal de vriezer helemaal leeg.
• Versnel het ontdooien door bakken met heet water in de vriezer te zetten. Gebruik geen elektrische verwarmingsproducten zoals een föhn of verfbrander
• Maak de ontdooide vriezer op dezelfde manier schoon als de koelkast. Leg de spullen pas weer in de vriezer als deze op de juiste temperatuur is.

Je taak voor vandaag (tenminste wat dit schoonmaken betreft :p) zit er weer op. Je kan weer trots zijn op jezelf!

Wil je de berichten van het blog makkelijker kunnen lezen like dan mijn FaceBook pagina KLIK hier

I.v.m. met de richtlijnen van het RIVM zal ik zolang als dat nodig is geen afspraken meer maken. Ik wil je uiteraard altijd via de mail, WhatsApp, FaceTime helpen. Laat me weten wat ik voor je kan doen! Bel of mail me.

Lade

Nu zijn de besteklade aan de beurt. Meestal heb je wel een lade waar alleen het bestek in ligt, eentje waar je de pollepels en dergelijke in zit maar …… dat rommellaatje …. ja dat hebben we ook allemaal :)

Begin bij je gewone besteklade, kieper hem leeg op je aanrecht (misschien is het nodig om het allemaal eens in de vaatwasser te leggen) maak de lade goed schoon én droog en leg alles weer netjes terug. Zo dat ziet er al een stuk netter uit.

Dan gaan we naar de lade met keukengerei. Ook die koper je leeg en maak je hem goed schoon én droog. Alles wat er weer terug in gaat moet schoon zijn. Bekijk alles ook eens goed, gebruik je het nog wel? Als dat JA is dan leg je het terug is het antwoord NEE leg het dan in een doos of iets dergelijk om op een later tijdstip naar bv de kringloopwinkel te brengen. Zorg er wel voor dat je alles netjes terug legt dus soort bij soort.

Ach ja nu toch echt dat rommellaatje. Iedereen kent het ‘probleem’ maar zo’n laatje heb je ook gewoon nodig want niet alles valt nu eenmaal in een categorie. Maar ook dit laatje kieper je leeg en maak je goed schoon én droog. Bekijk dan goed de spullen die weer terug gaan. Heb je het nodig? Gebruik je het nog wel? Kan je er een ander een plezier mee doen? Kan het sowieso weggegooid worden? Als je dit allemaal hebt uitgezocht kunnen de spulletjes weer terug in de lade. Kijk, dat ziet er toch meteen een stuk overzichtelijker uit!!

Zo! Je klusje voor vandaag zit er weer op, lekker he.

Wil je de berichten van het blog makkelijker kunnen lezen like dan mijn FaceBook pagina KLIK hier

I.v.m. met de richtlijnen van het RIVM zal ik zolang als dat nodig is geen afspraken meer maken. Ik wil je uiteraard altijd via de mail, WhatsApp, FaceTime helpen. Laat me weten wat ik voor je kan doen! Bel of mail me.

Voorraad

Je bent nu zo lekker bezig geweest in de keuken dat ik je nog wat tips wil geven voor al die dingen die maar los slingeren door je kastjes.
Ik zelf werk heel veel met mandjes. Je kan voor van alles een mandje nemen. Voor de kruiden een apart mandje, voor de koekjes, de chips en ga zo maar door. Je zal zien dat als je dat straks hebt gedaan je kastjes (of lade) er keurig uitziet en ook zo blijft! Wil je een koekje pakken hoef je alleen maar het koekjesmandje te pakken. Je hebt meteen overzicht van wat je allemaal in huis hebt.
Bovenal is het nog eens heel leuk om te doen en je hebt zo’n eer van je werk. Ik weet zeker dat je aan het eind van deze ‘opdracht’ (vooraal een opdracht aan en voor jezelf) trots zal kijken naar je kast.

Wil je de berichten van het blog makkelijker kunnen lezen like dan mijn FaceBook pagina KLIK hier

I.v.m. met de richtlijnen van het RIVM zal ik zolang als dat nodig is geen afspraken meer maken. Ik wil je uiteraard altijd via de mail, WhatsApp, FaceTime helpen. Laat me weten wat ik voor je kan doen! Bel of mail me.

Pannen

Vandaag gaan we met de pannen en potten aan de slag. Heb jij ze in een lade staan of juist in een kastje? Het maakt voor het opruimen en schoonmaken helemaal niets uit. Maak de lade/kastje leeg en zet de spullen op het aanrecht of op de tafel. Je zal zien dat je lade/kastje wel een goede poetsbeurt kan gebruiken. Meestal zit het vol met zwarte strepen van de pannen. Pak een sponsje en wat schuurmiddel en ga aan de slag. Ow, ow, wat zal dat mooi gaan blinken ;).
Bekijk je pannen eens goed voor je ze terugzet. Passen alle deksels nog wel, is er een pan die je werkelijk nooit gebruikt? Zet hem in een doos weg en breng hem (als we weer naar buiten mogen) naar de kringloopwinkel (of iets dergelijks) zo help je er misschien een ander mee en jouw lade/kastje ziet er meteen een stuk overzichtelijker uit. Zet dan alle pannen weer terug, misschien wel op een nieuwe handiger plaats dan ze eerst stonden. Zo, je klus voor vandaag is weer gedaan! Of heb je de smaak te pakken en poets je nog een beetje door?

In ieder geval wens ik je succes toe en geniet vandaag ook nog van het mooie zonnige weer!

Wil je de berichten van het blog makkelijker kunnen lezen like dan mijn FaceBook pagina KLIK hier

I.v.m. met de richtlijnen van het RIVM zal ik zolang als dat nodig is geen afspraken meer maken. Ik wil je uiteraard altijd via de mail, WhatsApp, FaceTime helpen. Laat me weten wat ik voor je kan doen! Bel of mail me.