Nabestaanden (4)

Nabestaanden laten soms duizenden euro’s liggen.
Als een familielid komt te overlijden, moet er een hoop geregeld worden. Informatie over een uitvaartverzekering is niet altijd vindbaar, waardoor nabestaanden geld mislopen. Een uitvaartverzekering wordt uitgekeerd bij het overlijden van de verzekerde. De nabestaanden krijgen een geldbedrag waarmee de uitvaart betaald kan worden. “Het is niet altijd bekend of er een uitvaartverzekering is en zo ja, bij welke verzekeraar deze is afgesloten”, vertelt Leon Schouten van Uitvaartverzekeringwijzer.net. “We weten niet hoe vaak dit gebeurt, maar het kan om duizenden euro’s gaan die al betaald zijn en waar niemand van afweet.”

Drie kwart van Nederlanders is verzekerd voor uitvaart.
Drie kwart van de Nederlanders is verzekerd voor de kosten van hun uitvaart, blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Monuta. De kosten van een uitvaart zijn gemiddeld 7.500 euro, al kunnen uitvaarten als gewenst ook flink goedkoper én flink duurder. De meeste Nederlanders met een uitvaartverzekering zijn voor een bedrag tussen 5.000 en 10.000 euro verzekerd. De gemiddelde dekking van de uitvaartverzekering is 6.777 euro, blijkt uit het onderzoek van Monuta.

Nabestaanden houden recht op vergoeding.
Er zijn meerdere factoren die het proces kunnen bemoeilijken. Zo kan de overledene de premie al jaren geleden hebben afbetaald, waardoor de nabestaanden geen afschriften kunnen vinden op rekeningen, legt Schouten uit. Nabestaanden houden desondanks recht op de vergoeding, ook als de polis pas jaren na het overlijden van het familielid gevonden wordt. “Het zijn een soort slapende rekeningen”, aldus Martijn Buitenhuis van uitvaartverzorger Duin. Soms zijn polissen al vóór 1940 afgesloten. Daarna is er een oorlog geweest, mensen zijn meerdere keren verhuisd. Er zijn vele redenen te bedenken waardoor deze informatie kwijtraakt”, aldus Buitenhuis.

Zoekgeraakte polissen terugvinden.
Het Verbond van Verzekeraars heeft al tien jaar lang een zoekservice Verloren Polissen. Die service helpt klanten om zoekgeraakte polissen terug te vinden. In tien jaar tijd zijn er bijna twintigduizend aanvragen verwerkt. Het aantal verzoeken is ook flink gestegen. Er kwamen in 2018 3.384 aanvragen binnen, dit waren er in 2009 nog 962. Iedereen met familieleden moet communiceren over de wensen van de uitvaart en hoe dit bekostigd kan worden. “Als we daar meer over praten, zijn grootse zoektochten ook niet meer nodig.” Is er veel digitaal geregeld, zorg dan ook dat die inloggegevens terug te vinden zijn voor nabestaanden. “Iedereen heeft daarin een eigen verantwoordelijkheid, ook naar de nabestaanden.”

Weet je niet hoe te beginnen? Of is het je allemaal teveel? Laat het me weten en ik help je, bel me, mail me!

 

 

 

Nabestaanden (3)

Weggeven in plaats van weggooien.
Natuurlijk is het niet zo dat de hele inboedel meteen in de vuilcontainer gaat. Een paar tips die je kan gebruiken om van je spullen af te komen:
• Nodig bv. een kind, een kleinkind, neef of nicht uit die binnenkort op kamers gaat of gaat verhuizen. Leid haar/hem rond in je huis, vertel bij elk ding of meubelstuk een kort verhaal over waar het vandaag komt en waarom je het zolang bij je hebt gehouden. Ongetwijfeld gaat je jonge familielid aan het eind van het bezoek met een tas, doos of aanhangwagen vol spullen weg.
• Waarom zou je bloemen kopen als je ergens op visite gaat, als je ook die vaas kan meenemen die al jaren in de kast staat te verstoffen.
• Heb je een verzameling die je familie niet wil hebben – denk aan postzegels, videobanden, gedichtenbundels – probeer die dan via een veilinghuis aan de man te brengen, of anders via internet.

Als je dan eindelijk bij de foto’s en brieven aangekomen bent, neem dan vooral een papierversnipperaars mee en bekijk documenten kritisch. Ken je de mensen niet die op de foto staan? ….. weg ermee! Is een brief onleesbaar geworden? …… weg ermee! Is een foto lelijk, of een dubbel exemplaar? ……. weg ermee! Oude post van de belastingdienst? …… weg ermee!
Voor de rest ga de oplossing eens zoeken in digitale oplossingen. Scan oude dia’s in en zet ze op een usb-stick; zo nemen ze veel minder ruimte in beslag. Kopieer oude, waardevolle, brieven zodat ze niet onleesbaar kunnen worden. En weer geldt: geef veel weg. Verdeel oude foto’s en documenten over enveloppen en deel die uit aan kinderen op speciale avonden. Succes gegarandeerd. Iedereen vindt het leuk om oude foto’s te zien. En bovendien: door herinneringen te delen met je gezin, voel je je minder eenzaam.

Weet je niet hoe te beginnen? Of is het je allemaal teveel? Laat het me weten en ik help je met het overzichtelijk maken.  bel me, mail me!

naar: Margareta Magnusson

Nabestaanden (2)

Ervaring.
Zelf heb ik al heel wat ervaring met ‘döstädning’, na de dood van mijn moeder, schoonmoeder en later mijn (ex) man heb ik moeten opruimen. Mijn moeder was heel orderlijk en opgeruimd. Ik wist precies waar alles lag en alles was op die plek ook compleet. Het verdelen onder de familie en vrienden was daardoor ook ‘makkelijker’ te doen. Spullen die na het verdelen overbleven konden keurig netjes naar een goed doel of kringloopwinkel. Voor de rest van de spullen was mijn vader verantwoordelijk. Hij wilde een ‘mannen huishouden’ en ik maakte op de planken stickertjes met bv voor welk bed dat beddengoed was. Zo werden de kasten makkelijker netjes te houden voor hem. Toen mijn vader kleiner moest gaan wonen was dat ook makkelijker voor hem.

Bij mijn schoonmoeder en man moest ik werkelijk alles nalopen en uitzoeken. Dit is dan zo’n grote klus dat de moed je soms in de schoenen zakt. Naast je gezin heb je een heel leven op te ruimen. Buiten dat je ook nog met een huurbaas zit die zijn huis/appartement graag door wil verhuren. Dus áls je het goed kan voorbereiden zeker doen je doet je nabestaanden een heel groot plezier.

Döstädning voor jezelf daarentegen, is een ander verhaal. Het is juist fijn om de tijd te nemen, en aan de hand van al je spullen na te denken over het leven dat achter je ligt. Bovendien is het een goede manier om jezelf en familie en vrienden voor te bereiden op je dood. Het is een laagdrempelige manier om het gesprek daarover te beginnen. Zo weet je ineens dat die bijzonder porseleinen kopjes met gouden randjes niets voor de moderne kinderen zijn omdat ze niet in de vaatwasser kunnen. Kijk of je er iemand blij mee kunt maken óf verkoop ze via het internet óf breng ze naar de kringloopwinkel.
Als je eenmaal begonnen bent met je nalatenschap op te ruimen, wordt het zowel voor jezelf als voor je kinderen/nabestaanden steeds makkelijker te accepteren dat je er op een gegeven moment niet meer bent. Zonder dat je in een depressie zakt.
Met dit alles is tijd een belangrijke schakel. Zorg dat je er flink de tijd voor neemt. Vanaf je 65ste kan je langzaam gaan beginnen met sorteren. Het hoeft, in principe, niet op stel en sprong klaar te zijn. De herinneringen brengen tijd met zich mee en daar mag je ook weer van genieten. Begin daarom ook niet met foto’s en brieven daar zit veel te veel emotionele lading op. Zo kom je nooit aan opruimen toe. Begin met de schuur of de zolder daar liggen vaak veel spullen opgeslagen die toch nergens toe dienen. Pas bij het opruimen de KonMari methode toe. Bekijk het per categorie – kleding, keukenspullen, boeken enz. Zo houd je overzicht. Spreek met jezelf af hoe lang je over een kamer wil doen, bv een maand lang je slaapkamer opnieuw opruimen. Je gewone leven gaat immers ook gewoon door! Succes het zal een bewogen maar mooie reis worden!!

Weet je niet hoe te beginnen? Of is het je allemaal teveel? Laat het me weten en ik help je met het overzichtelijk maken,  bel me, mail me!

 

Nabestaanden (1)

Laat het opruimen niet aan je nabestaanden over.
Als je al eens probeert te beginnen over het opruimen van het huis van je ouders of grootouders begint het gedoe. “Het valt wel mee met ál die spullen”, “ik ben nog niet oud genoeg om op te ruimen”, “is voor de kinderen ook leuk als ik er niet meer ben”. Niets is minder waar. Familieruzies liggen op de loer na het overlijden. Want wie moet er vrij nemen om alles uit te pluizen en te verdelen? En: wie mag de gouden armband van moeder hebben?
In Zweden hebben ze daar wat op bedacht: döstädning, opruimen voor je doodgaat. Het is je eigen verantwoordelijkheid om je nabestaanden niet op te zadelen met een enorme verzameling spullen. Jonge mensen hebben tegenwoordig niet de tijd om al die dingen na je dood op te ruimen.

Er is een verschil met ‘normaal’ opruimen zoals bijvoorbeeld het opruimen met de KonMari methode en het opruimen voor je doodgaat. Heel simpel döstädning, opruimen voor je dood duurt langer. Het is geen kwestie van spullen in een doos kieperen en die op straat zetten; het is het overzien van je leven, in de vorm van alles wat je om je heen hebt verzameld – een proces dat jaren kan duren. Je hoeft ook niet alles weg te doen. Dingen die je echt leuk vind, en waar je echt van houd, gooi je natuurlijk niet weg. Zet de spullen waar je echt van houd op een speciale plaats zodat je er altijd van kan genieten. In een doos laten zitten is dan zonde want zo heb je er zelf niets aan en het is maar de vraag of je nabestaanden die spullen zó zullen waarderen als jij dat doet. Geef ze een ereplek!

Weet je niet hoe te beginnen? Of is het je allemaal teveel? Laat het me weten en ik help je met het overzichtelijk maken.  bel me, mail me!

1 Ding

Eén ding tegelijk!

Hoe veel je ook te doen hebt,

één voor één werkt het beste!

Pauze

Door korte pauzes te nemen vergroot je je productiviteit.

Uit onderzoek is gebleken dat het nemen van pauzes goed is voor je productiviteit, voorwaarde is wel dat je dan in de pauze mentaal afstand neemt van je werk. Vaak een korte pauze nemen kan aanvoelen als lui of onproductief. Maar besef: het gaat uiteindelijk niet om het totale aantal uren dat je hebt gewerkt, maar om wat je hebt gedaan.

Iedere 75 á 90 minuten een pauze inlassen zorgt er voor dat je in die periode je goed aaneengesloten kan concentreren.

Doe je een zittende bezigheid dan is het beste wat je kan doen in zo’n pauze: bewegen. Iedere vorm van beweging brengt positieve resultaten met zich mee. In vijf minuten kun je een trap op en neer lopen, in 15 minuten een blokje om lopen.

Ben je heel actief kan juist helemaal niets doen het beste zijn. Dagdroom, beoefen mindfulness, mediteer of haal een keertje bewust adem.