Door al dat prachtige weer is de auto een en al stof, zand en stuifmeel geworden. Tijd om te gaan wassen. Let er wel op dat je de auto niet in de volle zon gaat staan wassen (want dan krijg je vieze strepen).

1. Zorg dat je al de spullen die je nodig hebt klaarstaan (bv voor de buitenkant: tuinslang, 2 emmers, auto schoonmaakmiddel, sponsen, schoonmaakdoekjes, wielschoonmaakmiddel, auto was, zeem).
2. Vul de twee emmers met water. In de eerste emmer gaat schoonmaakmiddel, de tweede emmer met schoon water is om de spons in schoon te spoelen.
3. Spoel de auto goed af met de tuinslang. Doe dit van boven naar beneden. Gebruik hiervoor alleen maar schoon water. (als je een hogedrukspuit wil gebruiken doe dit dan niet met een te harde straal want dat beschadigd de lak van de auto)
4. Begin met schoonmaken van het dak en werk zo naar beneden. Maak de delen één voor één schoon. Dus met sop, dan met schoon water dan afzemen. Zo voorkom je strepen. Zorg ervoor dat je je spons vaak genoeg met het schone water schoonspoelt daarna kan hij in het sop gedaan worden. Zo blijft de spons vrij van zand en ander gruis dat krassen kan veroorzaken.
5. Laat de auto niet opdrogen want dan krijg je lelijke strepen. Dus meteen afspoelen en de zeem erover halen.
6. Maak de ramen goed schoon en wrijf ze goed droog, voorkom strepen dat maakt het rijden straks veiliger. Vergeet niet een doek langs de ruitenwissers te halen en haal het dode blad uit de goot onder het voorraam weg. Check meteen even de ruitenvloeistof, zo kan je weer veilig op weg.
7. Is de hele auto gewassen dan kan je met de wielen beginnen. Zorg voor speciale velgen schoonmaakmiddel (agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de toplaag van je velgen aantasten) Pak weer twee emmers met water waarvan in eentje het schoonmaakmiddel gaat. Maak je wielen van boven naar beneden schoon. Kan je er niet helemaal goed bij doe de kleine stukjes dan met een oude zachte tandenborstel. Goed naspoelen (eventueel voorzichtig met de tuinspuit. Denk aan de net schoongemaakte carrosserie ;)  ) met schoonwater en drogen. Doe dit wiel voor wiel.

Best altijd weer een hele klus zo’n auto wassen en dan heb je hem nu nog niet eens in de wax gezet!!
Volgende keer gaan we de binnenkant schoonmaken.

Succes, ik weet zeker dat de auto er straks weer helemaal glimmend bijstaat :)