Bijna

De keuken is nu bijna helemaal schoon. Nu pak je de buitenkant van de keuken aan.

Zijn de voegen in je keuken smoezelig dan heb ik hier 2 makkelijke tips voor je:
• Maak de voegen schoon met azijn. Dit kun je doen met een tandenborstel, maar ook gewoon vanuit een fles. Laat de azijn even intrekken en maak het daarna schoon óf
• Maak de voegen schoon met een mix van soda, bleek en water. Spuit deze mix op de voegen, laat het een paar uur intrekken, en veeg het weer af met een doek (pas op met bleek op je kleding).

Daarna volgen natuurlijk de tegels dit doe je door heet water en een beetje wasverzachter in een emmer te doen en met een schone, licht vochtige doek de tegels schoon te maken.

Als je een gasfornuis hebt leg een hete natte doek 10 minuten op de vlek en daarna kun je de vlek zo wegvegen. Vieze fornuisknoppen kunnen gewoon in de vaatwasser.

Nu is de afzuigkap aan de beurt. Tegenwoordig hebben bijna alle afzuigkappen filters. Deze filters moeten vaak worden vervangen, omdat ze anders verstopt raken door het kookvet. Je kunt de verstopping afremmen door de filters schoon te houden met deze tips.
• De afzuigkapfilters kunnen gewoon in de vaatwasser.
• Voor erg vastzittend vuil vul je een pan met water en citroensap en zet je dit op het vuur. Zet vervolgens de afzuigkap aan. De verdamping van het water en de citroensap maken het reinigen vervolgens een stuk makkelijker.
• Maak onderdelen van de filter 1 voor 1 schoon met ammonia. De onderdelen kun je vervolgens een nachtje laten staan in een plastic zak en de volgende ochtend spoel je alles met heet water eenvoudig af.

Een afvoer die wat verstopt raakt maak je weer schoon door er een beetje koffiedik in te doen. Het koffiedik verstopt niet, maar zorgt wel voor een vetvrije afvoer.

Nu maken we de buitenkant van de keukenkastjes schoon. Maar waar kan je nu de buitenkant van de keukenkastjes het best mee schoonmaken? Als ze vettig zijn is soda eigenlijk het beste middel.
• Maak een lauw/warm sopje met wat soda erin en je zult merken dat na het grondig afnemen met een zachte spons het meeste vet verdwenen zal zijn.
• Na het gebruik van de spons ga je nog eens grondig de keukenkastjes langs met een droge zweem.

Nu zijn we echt aan het laatste stukje van de keuken terecht gekomen namelijk het aanrecht.
Het aanrecht wordt waarschijnlijk het meest gebruikt van de hele keuken. Het is dus ook belangrijk om deze goed schoon te houden.
Gebruik dagelijks een schone vaatdoek voor het beperken van bacteriën.
• Een granieten werkblad reinig je met chloor, waterstofperoxide of aceton.
• Een marmeren aanrecht is het beste schoon te maken met gewoon heet water.
• Een roestvrijstaal aanrechtblad kun je het beste schoonmaken met groene zeep. Moeilijk schoon te krijgen? Dan kun je er altijd nog cola op aanbrengen en dit in laten werken en daarna afspoelen.
• Is de kraan met veel kalkvlekken zorg dan voor een doek gedrenkt in azijn, wikkel de doek om de kraan en laat die een poos zitten. Haal de doek eraf en poets de kalk weg en maak schoon met een vochtige doek.
• Maak de gootsteen goed schoon met bv schuurmiddel en een sponsje. Is de gootsteen erg bruin geworden gebruik dan een scheut chloor in heet water en laat het een poosje weken.
• Trek de stop uit het putje maar pas op chloor op je kleding geeft witte vlekken die je niet meer kan weghalen. Spoel goed na met schoon water.

Je wil het vast niet geloven maar je hebt nu je hele keuken een stevige opruim- en poetsbeurt gegeven, knap van je. Nu is het de kunst om het allemaal goed bij te houden. Als je iedere dag voor je naar bed gaat de keuken opruimt, de vaat wegwast of in de vaatwasser zet en een lap over het aanrecht en fornuis haalt kom je de volgende dag weer in een schone keuken. Heerlijk!

Wil je de berichten van het blog makkelijker kunnen lezen like dan mijn FaceBook pagina KLIK hier

I.v.m. met de richtlijnen van het RIVM zal ik zolang als dat nodig is geen afspraken meer maken. Ik wil je uiteraard altijd via de mail, WhatsApp, FaceTime helpen. Laat me weten wat ik voor je kan doen! Bel of mail me.

Oven

Hoe maak je je oven schoon?

• Veeg eerst al het vuil weg dat los in de oven ligt en haal vervolgens de roosters uit de oven. Zoek een bak waar de roosters helemaal in passen en vul deze met heet water. Voeg een schep waspoeder toe en roer. Laat de bak met de roosters erin een nacht staan en de volgende dag zal je rooster weer stralen. Je zou de roosters ook een nachtje in een vuilniszak met een kop ammoniak kunnen bewaren. De dampen zorgen ervoor dat het vuil er makkelijk af te halen is. Laat de zak wel buiten staan en spoel de roosters de volgende dag goed af.
• Terwijl de roosters weken, kun je verder gaan met de binnenkant van de oven. Maak hiervoor eerst een pasta van baking soda en water. Zorg dat je voldoende maakt, je moet namelijk de hele oven met het goedje bedekken.
• Smeer nu de oven in met de pasta, maar breng het niet aan op de verwarmingselementen. Gebruik hierbij je huishoudhandschoenen. De pasta zal bruin kleuren als het in contact komt met het vuil.
• Als je de oven met de pasta hebt bedekt, kun je even rust nemen en de pasta op zijn minst 12 uur laten intrekken.
• Is alles goed ingetrokken? Veeg met een vochtige vaatdoek de pasta af.
• Vul de sprayflacon met azijn en spray dit in de oven. Hierbij kan overgebleven pasta gaan schuimen, maar dit is niet erg.
• Pak een nieuwe vaatdoek en veeg de oven weer overal schoon. Leg nu de roosters terug en laat ze volledig drogen voordat je de oven weer gaat gebruiken.
• Het raam van de oven moet ook nog schoongemaakt worden. Gebruik hier weer een mix van baking soda en water voor. Breng aan op het raam en laat 30 minuten intrekken. Veeg vervolgens het raam schoon en je oven is weer spik&span.
Zo, alweer een klus geklaard, je bent goed op weg.

Wil je de berichten van het blog makkelijker kunnen lezen like dan mijn FaceBook pagina KLIK hier

I.v.m. met de richtlijnen van het RIVM zal ik zolang als dat nodig is geen afspraken meer maken. Ik wil je uiteraard altijd via de mail, WhatsApp, FaceTime helpen. Laat me weten wat ik voor je kan doen! Bel of mail me.

Onder

Hebben jullie ook zo’n onderkastje dat vol staat met schoonmaakmiddelen waarvan je werkelijk geen idee hebt wát er achterin staat? Nou ik had het wel hoor. Een poos terug heb ik hem helemaal leeggetrokken en daar kwamen echt nog wel een boel spullen uit waarvan ik niet wist dat het erin stond.
Dus …… schoonmaken die handel want vies is het echt wel geworden.
Ik heb een rekje en wat mandjes gekocht en de boel netjes opgeborgen. Zo heb ik altijd overzicht wat er in het kastje staat. Ik hoef alleen maar het mandje uit de kast te halen. Ik ga eerst eens opmaken wat er allemaal al dubbel instaat. Is toch mooi dat we al zo aan het schoonmaken zijn en niet naar buiten mogen gaan. Schoonmaakmiddel genoeg en ik weet nu precies wat ik in huis heb.
Handig …..

Wil je de berichten van het blog makkelijker kunnen lezen like dan mijn FaceBook pagina KLIK hier

I.v.m. met de richtlijnen van het RIVM zal ik zolang als dat nodig is geen afspraken meer maken. Ik wil je uiteraard altijd via de mail, WhatsApp, FaceTime helpen. Laat me weten wat ik voor je kan doen! Bel of mail me.

 

Koel

Vandaag gaan we aan de slag met de koelkast. Maak je koelkast 1x per 3 maanden helemaal grondig schoon. Nu we toch allemaal nog tot het eind van de maand thuis zitten is dit misschien wel een goede tijd om hier aan te beginnen.

Grondig schoonmaken

• Schakel het apparaat uit en haal alle producten uit de koelkast.
• Haal alle verwijderbare plateaus, laden, bakjes en rekjes uit de koelkast en maak ze
• Neem ook de binnenkant van de koelkast af.
• Gebruik een sopje van afwasmiddel of milde allesreiniger of een eetlepel soda op 5 liter.
• Vergeet niet om ook de deur, rekken, laden en het deurrubber schoon te maken.
• Poets na met schoon water en maak alles droog met een schone theedoek.

Vergeet niet de afvoer schoon te maken!
Ligt er water onderin de koelkast? Dit wordt vaak veroorzaakt door een verstopt afvoergaatje achterin de koelkast. De afvoer voert de condens af die door koude lucht op de achterwand van de koelkast ontstaat. Houd de afvoer daarom goed schoon. Prik de afvoer door met een satéprikker waar je een stukje keukenpapier omheen wikkelt. Laat eventueel een paar keer per jaar een druppeltje chloor in het gaatje lopen.

Vriezer ontdooien

Houd een vriezer zoveel mogelijk rijp- en ijsvrij omdat deze anders meer stroom verbruikt. Verwijder een dunne rijplaag met een kunststof ijskrabber. Een dikke rijplaag en ijsafzetting kun je alleen verwijderen door de vriezer te ontdooien.

• Haal de vriezer helemaal leeg.
• Versnel het ontdooien door bakken met heet water in de vriezer te zetten. Gebruik geen elektrische verwarmingsproducten zoals een föhn of verfbrander
• Maak de ontdooide vriezer op dezelfde manier schoon als de koelkast. Leg de spullen pas weer in de vriezer als deze op de juiste temperatuur is.

Je taak voor vandaag (tenminste wat dit schoonmaken betreft :p) zit er weer op. Je kan weer trots zijn op jezelf!

Wil je de berichten van het blog makkelijker kunnen lezen like dan mijn FaceBook pagina KLIK hier

I.v.m. met de richtlijnen van het RIVM zal ik zolang als dat nodig is geen afspraken meer maken. Ik wil je uiteraard altijd via de mail, WhatsApp, FaceTime helpen. Laat me weten wat ik voor je kan doen! Bel of mail me.

Lade

Nu zijn de besteklade aan de beurt. Meestal heb je wel een lade waar alleen het bestek in ligt, eentje waar je de pollepels en dergelijke in zit maar …… dat rommellaatje …. ja dat hebben we ook allemaal :)

Begin bij je gewone besteklade, kieper hem leeg op je aanrecht (misschien is het nodig om het allemaal eens in de vaatwasser te leggen) maak de lade goed schoon én droog en leg alles weer netjes terug. Zo dat ziet er al een stuk netter uit.

Dan gaan we naar de lade met keukengerei. Ook die koper je leeg en maak je hem goed schoon én droog. Alles wat er weer terug in gaat moet schoon zijn. Bekijk alles ook eens goed, gebruik je het nog wel? Als dat JA is dan leg je het terug is het antwoord NEE leg het dan in een doos of iets dergelijk om op een later tijdstip naar bv de kringloopwinkel te brengen. Zorg er wel voor dat je alles netjes terug legt dus soort bij soort.

Ach ja nu toch echt dat rommellaatje. Iedereen kent het ‘probleem’ maar zo’n laatje heb je ook gewoon nodig want niet alles valt nu eenmaal in een categorie. Maar ook dit laatje kieper je leeg en maak je goed schoon én droog. Bekijk dan goed de spullen die weer terug gaan. Heb je het nodig? Gebruik je het nog wel? Kan je er een ander een plezier mee doen? Kan het sowieso weggegooid worden? Als je dit allemaal hebt uitgezocht kunnen de spulletjes weer terug in de lade. Kijk, dat ziet er toch meteen een stuk overzichtelijker uit!!

Zo! Je klusje voor vandaag zit er weer op, lekker he.

Wil je de berichten van het blog makkelijker kunnen lezen like dan mijn FaceBook pagina KLIK hier

I.v.m. met de richtlijnen van het RIVM zal ik zolang als dat nodig is geen afspraken meer maken. Ik wil je uiteraard altijd via de mail, WhatsApp, FaceTime helpen. Laat me weten wat ik voor je kan doen! Bel of mail me.