De keuken is nu bijna helemaal schoon. Nu pak je de buitenkant van de keuken aan.

Zijn de voegen in je keuken smoezelig dan heb ik hier 2 makkelijke tips voor je:
• Maak de voegen schoon met azijn. Dit kun je doen met een tandenborstel, maar ook gewoon vanuit een fles. Laat de azijn even intrekken en maak het daarna schoon óf
• Maak de voegen schoon met een mix van soda, bleek en water. Spuit deze mix op de voegen, laat het een paar uur intrekken, en veeg het weer af met een doek (pas op met bleek op je kleding).

Daarna volgen natuurlijk de tegels dit doe je door heet water en een beetje wasverzachter in een emmer te doen en met een schone, licht vochtige doek de tegels schoon te maken.

Als je een gasfornuis hebt leg een hete natte doek 10 minuten op de vlek en daarna kun je de vlek zo wegvegen. Vieze fornuisknoppen kunnen gewoon in de vaatwasser.

Nu is de afzuigkap aan de beurt. Tegenwoordig hebben bijna alle afzuigkappen filters. Deze filters moeten vaak worden vervangen, omdat ze anders verstopt raken door het kookvet. Je kunt de verstopping afremmen door de filters schoon te houden met deze tips.
• De afzuigkapfilters kunnen gewoon in de vaatwasser.
• Voor erg vastzittend vuil vul je een pan met water en citroensap en zet je dit op het vuur. Zet vervolgens de afzuigkap aan. De verdamping van het water en de citroensap maken het reinigen vervolgens een stuk makkelijker.
• Maak onderdelen van de filter 1 voor 1 schoon met ammonia. De onderdelen kun je vervolgens een nachtje laten staan in een plastic zak en de volgende ochtend spoel je alles met heet water eenvoudig af.

Een afvoer die wat verstopt raakt maak je weer schoon door er een beetje koffiedik in te doen. Het koffiedik verstopt niet, maar zorgt wel voor een vetvrije afvoer.

Nu maken we de buitenkant van de keukenkastjes schoon. Maar waar kan je nu de buitenkant van de keukenkastjes het best mee schoonmaken? Als ze vettig zijn is soda eigenlijk het beste middel.
• Maak een lauw/warm sopje met wat soda erin en je zult merken dat na het grondig afnemen met een zachte spons het meeste vet verdwenen zal zijn.
• Na het gebruik van de spons ga je nog eens grondig de keukenkastjes langs met een droge zweem.

Nu zijn we echt aan het laatste stukje van de keuken terecht gekomen namelijk het aanrecht.
Het aanrecht wordt waarschijnlijk het meest gebruikt van de hele keuken. Het is dus ook belangrijk om deze goed schoon te houden.
Gebruik dagelijks een schone vaatdoek voor het beperken van bacteriën.
• Een granieten werkblad reinig je met chloor, waterstofperoxide of aceton.
• Een marmeren aanrecht is het beste schoon te maken met gewoon heet water.
• Een roestvrijstaal aanrechtblad kun je het beste schoonmaken met groene zeep. Moeilijk schoon te krijgen? Dan kun je er altijd nog cola op aanbrengen en dit in laten werken en daarna afspoelen.
• Is de kraan met veel kalkvlekken zorg dan voor een doek gedrenkt in azijn, wikkel de doek om de kraan en laat die een poos zitten. Haal de doek eraf en poets de kalk weg en maak schoon met een vochtige doek.
• Maak de gootsteen goed schoon met bv schuurmiddel en een sponsje. Is de gootsteen erg bruin geworden gebruik dan een scheut chloor in heet water en laat het een poosje weken.
• Trek de stop uit het putje maar pas op chloor op je kleding geeft witte vlekken die je niet meer kan weghalen. Spoel goed na met schoon water.

Je wil het vast niet geloven maar je hebt nu je hele keuken een stevige opruim- en poetsbeurt gegeven, knap van je. Nu is het de kunst om het allemaal goed bij te houden. Als je iedere dag voor je naar bed gaat de keuken opruimt, de vaat wegwast of in de vaatwasser zet en een lap over het aanrecht en fornuis haalt kom je de volgende dag weer in een schone keuken. Heerlijk!

Wil je de berichten van het blog makkelijker kunnen lezen like dan mijn FaceBook pagina KLIK hier

I.v.m. met de richtlijnen van het RIVM zal ik zolang als dat nodig is geen afspraken meer maken. Ik wil je uiteraard altijd via de mail, WhatsApp, FaceTime helpen. Laat me weten wat ik voor je kan doen! Bel of mail me.