Vandaag, zondag 24 november 2019, is het Verander-je-wachtwoord-dag. Eigenlijk doen we dat niet zo vaak maar het is wel belangrijk om tóch te doen! We weten intussen allemaal wel dat een voor de handlezend wachtwoord zoals 12345, qwerty, je naam, de naam van je kinderen/hond/straat etc niet veilig genoeg is. Maar ja wat dan? Hoe pak je het dan aan?

Het veiligst is het om voor elk account een ander wachtwoord te hebben dat uniek en qua combinatie sterk is.

Een sterk wachtwoord maken doe je zo:

Tip 1: Een combinatie van leestekens, hoofdletters en kleine letters maakt je wachtwoord sterk.
Tip 2: Hoe langer een wachtwoord is, hoe beter. Een wachtwoord van veertig tekens, is sterker dan een van tien tekens met een hoofdletter en een uitroepteken.
Tip 3: Een zin kan ook handig zijn: je favoriete quote of een refrein van je lievelingsnummer. Pak van elk woord de eerste twee letters. Hierdoor krijg je een uniek en lang wachtwoord dat makkelijker is te onthouden.
Tip 4: Check op de site Veiliginternetten.nl of je wachtwoord veilig genoeg is (zoek op ‘wachtwoord’).
Tip 5: Stel in je accounts in dat er naast een wachtwoord een telefoonnummer nodig is om in te loggen. Je ontvangt dan per inlogsessie en sms met code.

Je hebt tegenwoordig hele handige wachtwoordmanagers. Zo hoef je alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. Je kunt de wachtwoordmanager zien als een digitale kluis waarin je wachtwoorden en gebruikersnamen worden opgeslagen. Wanneer je dan een website bezoekt waarop je moet inloggen, vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in.

Zie je het niet zitten om hier zelf aan te beginnen bel me, mail me!