Het is die tijd van het jaar om weer te gaan denken over de voorjaarsschoonmaak, dat betekent dat je goed gaat ontspullen, reorganiseren, schrobben en poetsen. Of je er nu van houdt of het haat het valt niet te ontkennen dat een goede voorjaarsschoonmaak heel nuttig is. Maar wist je dat het ook je gezondheid en welzijn kan bevorderen? Hier zijn vijf redenen waarom het ontruimen van je huis en het grijpen naar de poetsdoek eigenlijk goed voor je zijn. Laat de schoonmaak beginnen!

1. DE VOORJAARSSCHOONMAAK VERHOOGT DE PRODUCTIVITEIT
Het opruimen en organiseren van je huis en/of kantoor bespaart je een zee van tijd in de toekomst wanneer je weer op zoek moet naar spullen of nieuwe spullen moet kopen ter vervanging van verloren gegane spullen.
Opruimcoaches zeggen dat dit je productiever maakt, terwijl het reinigingsproces zelf energie niveaus kan verhogen.
HANDIGE TIP: Leer los te laten. Als je het niet hebt gebruikt sinds het afgelopen voorjaar, is het wellicht tijd vaarwel te zeggen.

2. DE VOORJAARSSCHOONMAAK IS GEZOND
Met een goede voorjaarsschoonmaak kun je allergiesymptomen vermijden, volgens een studie van de Amerikaanse Universiteit van allergie, astma en Immunologie (ACAAI). Het verwijderen van allergenen uit het huis kan je je gezonder doen voelen, vooral in een tijd waarin allergieën schering en inslag zijn.
HANDIGE TIP: Vraag om hulp met het verplaatsen van grote stukken meubilair of het klimmen op ladders voor die moeilijk bereikbare plekken.
3. DE VOORJAARSSCHOONMAAK MAAKT JE GELUKKIG
Studies hebben aangetoond dat mensen die tijd en energie steken in het opruimen en schoonmaken van hun huis gelukkiger zijn.
De wet van het schoonmaken geeft een gevoel van tevredenheid, die op zijn beurt je in een goed humeur geeft.
HANDIGE TIP: Zet tijdens het schoonmaken je favoriete muziek op om het nog leuker te maken.
4. DE VOORJAARSSCHOONMAAK VERMINDERT STRESS
Door het opruimen en schoonmaken je persoonlijke ruimtes kan je genieten van een netter en beter georganiseerde omgeving en dit zal stress verlichten. Niveaus van stress kunnen ook worden verminderd tijdens het werk zelf als het schoonmaken/opruimen wordt beschouwd als therapeutisch.
HANDIGE TIP: Wees realistisch. Als het teveel wordt, neem een pauze. Het is immers geen een race.
5. DE VOORJAARSSCHOONMAAK HELPT JE TE FOCUSSEN
Wie regelmatig de rommel opruimt heeft meer tijd en energie om belangrijke beslissingen sneller te nemen dit volgens een studie uitgevoerd door de oprichter van het America’s Anxiety Disorder Center (AADC). Regelmatig goed schoonmaken helpt om je geest ruimte te geven voor dingen die moeten gebeuren rond het huis en maakt het makkelijker je te richten op andere meer belangrijke zaken.
HANDIGE TIP: Concentreer je op één kamer om de klus naar behoren te klaren.