Ik hou van organiseren en ik hou er van klanten te helpen om georganiseerd te raken. Terwijl ik met een klant werk, geef ik vaak allerlei adviezen, kleine tips die hen helpt om te leren organiseren. Ik bedacht me dat ik die tips natuurlijk ook hier in een blog kan schrijven zo kan ik een heleboel mensen helpen met organiseren en zorgen dat ze georganiseerd blijven.

 1. Start klein. Focus je op een kleine plek. Bijvoorbeeld het aanrecht, een keukenkastje, een lade, en begin niet aan iets anders vóór je dat ene klaar hebt.
 2. Als je veel te veel spullen hebt, helpt alleen organiseren niet genoeg. Je zal nu echt dingen los moeten laten.
 3. Wanneer je je kledingkast gaat opruimen, vraag jezelf, “Zou ik dit kledingstuk vandaag kopen?”. Als het antwoord nee is laat het dan los.
 4. Als je iets een jaar niet hebt gebruikt vraag dan aan jezelf “Heb ik dit werkelijk nodig?” Zo niet laat het dan los.
 5. Als je met een ouder iemand gaat opruimen en het lukt niet op spullen weg te doen stel haar/hem dan de vraag “Zou je dit voor je kinderen achter willen laten?”
 6. Veel spullen bewaren kost vaak ook veel geld.
 7. Gebruik doorzichtige opbergbakken om je spullen in te doen. Zo kan je makkelijker zien wat er in zit.
 8. Gebruik altijd labels op je opbergbakken. Zo kan je alles makkelijk terug vinden.
 9. Maak altijd eerst een kamer klaar voor de naar de volgende kamer gaat om op te ruimen. Zijn er spullen die naar een andere kamer moeten zet die dag (tijdelijk) op de gang. Als de kamer is opgeruimd kan je de spullen die op de gang staan in de diverse andere ruimtes zetten.
 10. Als je straks in een fijn opgeruimd huis zit is de volgende regel makkelijk om toe te passen. Koop je iets nieuws? Moet er iets anders het huis uit! Zo blijft je huis netjes opgeruimd en loopt de boel niet weer steeds voller.
 11. Aan het eind van iedere dag even een paar minuten nemen om je kamer weer op te ruimen. De volgende dag sta je weer op in een opgeruimd huis!
 12. Leg je kleding (tassen, lunchtrommels etc.) de avond van te voren vast klaar. Dat scheelt ‘s morgens een boel gedoe.
 13. Maak je keuken schoon tijdens het koken en zodra je klaar bent met eten de tafels afruimen en vaat doen. Zo heb je altijd een schone, opgeruimde keuken.
 14. Zorg dat je spullen die bij elkaar horen ook bij elkaar.
 15. Leg de administratie allemaal op dezelfde plek. Aan het eind van het jaar kan je dan makkelijk uitzoeken wat je moet bewaren en wat na een jaar wegkan.
 16. Vóór je iets koopt, stop dan even en bedenk je of je dit werkelijk nodig hebt.
 17. Verander! Om werkelijk georganiseerd te blijven is er verandering nodig.
 18. Geef niet op! Je kan helemaal overdonderd worden, door alle spullen en alle adviezen, maar geef niet op! Aan het eind zal je heel erg blij zijn dat je hebt doorgezet.
 19. Vraag hulp. Als je het je echt allemaal niet lukt, vraag dan familie, vrienden of huur een pruimcoach/P.O. in en ga samen organiseren en opruimen.
 20. Ga lekker achteruit zitten, relax en geniet van je georganiseerde thuis!

Ik hoop dat deze tips je gaan helpen om op te ruimen én opgeruimd te blijven!