Als je zenuwachtig wordt van het seizoen van de kerstballen en oliebollen, probeer dan onder die verplichtingen (een paar maar!) uit te komen.

1. Vermijd dingen waar je tegenop ziet
Tijdens de feestdagen zijn we allesbehalve minimalisten. We kopen cadeautjes voor iedereen, doen boodschappen, staan úren in de keuken of rijden ons rot naar familie. Weet je wat je doet? Beperk je to do-lijstje tot 3 dingen. Alles wat je daarnaast doet, is meegenomen.

2. Haal wat groepsdruk weg
Tijdens de feestdagen worden we vaak bedolven onder sociale verplichtingen en uitnodigingen. Allemaal heel gezellig natuurlijk, maar hier is een verfrissend idee: zeg ‘nee’ tegen een paar van die bezoekjes. Maak in plaats daarvan één-op-één afspraken in januari. Dan gaat het niet om dat je ergens niet aan deelneemt, maar dat je iets doet wat je wél belangrijk vindt. Dan heb je meteen leuke afspraken staan in het anders wat ‘saaie’ januari.

3. Klaar met die verplichte kerstkaarten
Als je plezier beleeft aan kerstkaarten schrijven en ze opsturen naar vage kennissen en bekenden, doe het vooral. Wat je ook kunt doen, is 1 persoon per dag bellen. Doe dat tijdens een wandeling of als je een afwasje doet. Zo weet je  hoe het écht gaat met iemand.

4. Weg met FOMO
Op de bank met een kop thee en de Libelle klinkt heerlijk, tot je je telefoon pakt en door de social media-tijdlijn scrolt. Dan slaat de bekende Fear of Missing Out toe. Er zijn zo veel leuke feestjes aan de gang, ben ik de enige die thuis op de bank zit? In het tijdperk vóór Facebook stond de behoefte om onszelf met anderen te vergelijken in de wachtstand. Laat je telefoon daarom in de keuken liggen, zodat je even echt relaxed thuis bent.

5. Geen doldwaze gastvrouw
Als een goedbedoelende gast vraagt “kan ik je ergens mee helpen?”, zeg dan eens ja voor de verandering. We begrijpen het volkomen: als je druk in de weer bent met de details, dan kan het soms stressvoller lijken om dingen te delegeren dan om het zelf te doen. Maar als je bijvoorbeeld je neef vraagt zijn playlist mee te nemen of je schoonmoeder koffie te zetten, dan is iedereen blij.

6. Omarm de mislukkingen
Het is niet erg als er iets misgaat. Want vaak maken die foutjes de feestdagen zo bijzonder. Zoals die ene keer dat je het verkeerde tijdstip doorgaf en je alle gasten in de badjas begroette of de kerst dat er 5 mensen hartige taart meenamen en er geen ander gerecht op tafel stond. Dáár heeft iedereen het volgend jaar nog over.
Bron: Libelle

Zie je het niet zitten om hier zelf aan te beginnen bel me, mail me!