Nu is je hele computer/laptop opgeruimd. Maar je al die vieze vingers op je scherm en de buitenkant en al die bandjes en plukjes tussen je toetsen die moeten natuurlijk ook schoongemaakt worden. Het meeste zal droge stof zijn dus die poets je makkelijk weg. Is er iets wat steviger vast gaan zitten maak dit dan voorzichtig schoon met een doekje en wat reiniger. Kijk wel uit met teveel water bij je computer die is daar niet tegen bestand!
De dingen die je nodig hebt om je computer schoon te maken zijn:

  • Microvezeldoekjes
  • Perslucht in een spuitbus, ofwel compressed air cleaner
  • Kleine kwast
  • Wattenstaafjes
  • Spiritus
  • Multireiniger
  • Kunststofreiniger
  • LCD beeldschermreiniger
  • Stofzuiger
  • Satéprikker
Buitenkant schoonmaken

Voor het schoonmaken van de buitenkant van de behuizing van je computer kan je gewoon een multireiniger gebruiken. Dat kan zowel in spray vorm uit een fles zijn alsook een multireiniger opgelost in warm water.

Het veiligst maak je schoon wanneer je bij voorkeur een microvezeldoek vochtig maakt met de multireiniger en daarmee schoonmaakt. Want doorgaans zijn behuizingen van computerapparatuur niet waterdicht, terwijl je wel met elektronica te maken hebt. Direct sprayen op het schoon te maken oppervlak, zou dan ook wel eens tot gevolg kunnen hebben dat er vloeistof op plekken komt waar je het absoluut niet hebben wil.

Voor het schoonmaken van kunststoffen, kan je overigens ook een speciale kunststofreiniger gebruiken. Reinigers die speciaal gemaakt zijn voor het reinigen van kunststoffen maken de kunststof veelal antistatisch. Zodat stof en vuil minder snel aangetrokken wordt. Ook brengen kunststofreinigers vaak een laagje op het kunststof aan, zodat het kunststof mooier glanst.

Beeldscherm schoonmaken

Beeldschermen en toetsenborden vragen bij het schoonmaken ervan wat extra aandacht.

Bij het beeldscherm hebben we naast de kunststof behuizing en poot, tevens te maken met het beeldscherm zelf. En op het materiaal waarvan het beeldscherm gemaakt is, kunnen we niet zomaar ieder schoonmaakmiddel gebruiken.
Beeldschermen zijn namelijk veelal voorzien van speciale laagjes die de beeldkwaliteit en het kijkcomfort verhogen. Laagjes die snel beschadigd zouden kunnen raken, of van het beeldscherm afgewreven zouden kunnen worden, wanneer we het verkeerde schoonmaakmiddel gebruiken.
Het is dan ook raadzaam om voor het schoonmaken van het beeldscherm een speciaal reinigingsmiddel voor LCD schermen te gebruiken, in combinatie met een zachte microvezeldoek.

Toetsenbord schoonmaken

Een toetsenbord schoonmaken is weer een heel ander verhaal. Want vuil en stof komt niet alleen maar terecht op het toetsenbord, maar tevens tussen en onder de toetsen. Iets wat een toetsenbord na verloop van tijd een bron van bacteriën en vuiligheid kan maken. Zeker wanneer je met enige regelmaat iets eet achter te computer.

Het schoonmaken van het toetsenbord gaat het eenvoudigst als volgt:
• Zet het toetsenbord op een zijkant, waarbij de toetsen naar beneden wijzen. Pak vervolgens een zachte kwast en veeg daarmee toetsenbord en toetsen grondig schoon.
• Houd het toetsenbord nog steeds vast met de toetsen naar beneden wijzend, en klop op de onderkant van het toetsenbord. Je zult vervolgens al na enkele keren kloppen kunnen zien, hoeveel vuil zich onder de toetsen heeft schuilgehouden al die tijd.
• Blijf het toetsenbord op de kop houden, terwijl je een de spuitbus met perslucht ter hand neemt. En spuit tussen de toetsen door de rest van het vuil onder de toetsen vandaan.
• Leg het toetsenbord neer met de toetsen naar boven. En maak het toetsenbord vervolgens goed schoon met een multidoekje bevochtigt met kunststofreiniger. Voor het verwijderen van vuil op lastig bereikbare plekken kan een wattenstaafje goede diensten bewijzen.

Wanneer er vuil vastzit onder een toets, en je krijgt het vuil met geen mogelijkheid onder de toetsen vandaan, dan kan je toetsen voorzichtig uit het toetsenbord verwijderen met behulp van een zo breed mogelijke platte schroevendraaier.
Schuif hierbij de schroevendraaier voorzichtig onder een toets en wip vervolgens de toets voorzichtig uit zijn bevestiging door de schroevendraaier voorzichtig een kant op te draaien.
Uiteraard kan je ook meerdere toetsen tegelijk van het toetsenbord verwijderen. Als je dat doet, dan is het wel handig om van tevoren even een foto te maken van het toetsenbord, met alle toetsen nog op hun plek.

Zo de buitenkant van je computer is nu ook helemaal schoon! Lekker gewerkt hoor!!

Wil je de berichten van het blog makkelijker kunnen lezen like dan mijn FaceBook pagina KLIK hier

I.v.m. met de richtlijnen van het RIVM zal ik zolang als dat nodig is geen afspraken meer maken. Ik wil je uiteraard altijd via de mail, WhatsApp, FaceTime helpen. Laat me weten wat ik voor je kan doen! Bel of mail me.