De volgende lijst is wat je vooral (nog) niet moet doen!

Begin niet met het kopen van opbergmaterialen.
Hoe handig en mooi het er ook uitziet begin nooit met het kopen van mappen, dozen etc. Het kopen van dit soort zaken is namelijk nooit de oplossing van het probleem. Je begint namelijk eerst met het sorteren van je spullen en bekijk goed wat je werkelijk wil bewaren en/of moet houden. Zodra je dat weet kan je beginnen met het kopen van opbergmateriaal je weet nu immers precies hoeveel en hoe groot de opslag moet zijn.

Ga niet aan de slag zonder een plan.
Het is voor een boel mensen een hele klus om zomaar een kamer in te gaan en daar aan de slag te gaan. Het is makkelijker om van te voren een plan te maken over wat je precies met de kamer wil gaan doen. Neem als voorbeeld de slaapkamer. Je wil daar slapen maar je hebt er ook je kledingkast. Dan weet je dat in deze kamer geen boeken, tijdschriften, wasmanden, gereedschap, (en wat je maar meer kan bedenken dat er niet thuishoort) hoeven te staan. Je kan met dit plan al meteen een selectie maken van wat er uit de kamer dient te verdwijnen. Maak een stappenplan om de kamer op te ruimen en houd je aan dat plan. Ga niet eerst b.v. het gereedschap in de garage opbergen maar leg het bij elkaar en ruim dat op een later tijdstip op. Je bent NU de slaapkamer aan het opruimen!

Maak geen ingewikkeld systeem.
De beste oplossingen zijn meestal heel simpel. Wees realistisch. Elk systeem dat meer dan twee stappen nodig heeft is gedoemd te mislukken. Werk aan een simpel werkbaar systeem!

Zorg ervoor dat je niet meer spullen dan ruimte hebt.
Dit is een lastige. Ik weet dat je echt heel erg gek bent op al je 50 paar schoenen, maar heb je ze ook werkelijk nodig? Iedere ruimte heeft zijn grenzen, zelfs als je heel veel ruimte hebt. Voor de meeste mensen is het het moeilijkst om de beslissing te nemen wat wil ik houden en waar kan ik best mee zonder. Wees streng voor jezelf daar heb je uiteindelijk de meeste baat bij.

Bekijk eerst de voor de hand liggende oplossingen.
Je hoeft niet altijd van alles te kopen om op te ruimen. Heb je een lade vol met kettingen? Hang wat haken op en hang de kettingen daaraan. Zo heb je weer een lade vrij. Heb je heel veel zwarte sweaters? Vouw ze netjes op en leg ze allemaal op dezelfde plank. Liggen er overal lege hangertjes in en om de kast? Pak een boodschappentas en stop ze daarin. Zodra de tas vol is leeg hem dan (óf je hangt ze weer in je kast (met kleding erop) óf je brengt ze naar de kringloopwinkel).
Heb je ruimtegebrek? Neem eens een beetje afstand en bekijk wat het werkelijke probleem is meestal is de oplossing vlak voor je neus!

Lukt het je allemaal niet om zaken op orde te krijgen? Bel me of mail me en we gaan samen bekijken wat je nodig hebt om aan de slag te gaan!