Weggeven in plaats van weggooien.
Natuurlijk is het niet zo dat de hele inboedel meteen in de vuilcontainer gaat. Een paar tips die je kan gebruiken om van je spullen af te komen:
• Nodig bv. een kind, een kleinkind, neef of nicht uit die binnenkort op kamers gaat of gaat verhuizen. Leid haar/hem rond in je huis, vertel bij elk ding of meubelstuk een kort verhaal over waar het vandaag komt en waarom je het zolang bij je hebt gehouden. Ongetwijfeld gaat je jonge familielid aan het eind van het bezoek met een tas, doos of aanhangwagen vol spullen weg.
• Waarom zou je bloemen kopen als je ergens op visite gaat, als je ook die vaas kan meenemen die al jaren in de kast staat te verstoffen.
• Heb je een verzameling die je familie niet wil hebben – denk aan postzegels, videobanden, gedichtenbundels – probeer die dan via een veilinghuis aan de man te brengen, of anders via internet.

Als je dan eindelijk bij de foto’s en brieven aangekomen bent, neem dan vooral een papierversnipperaars mee en bekijk documenten kritisch. Ken je de mensen niet die op de foto staan? ….. weg ermee! Is een brief onleesbaar geworden? …… weg ermee! Is een foto lelijk, of een dubbel exemplaar? ……. weg ermee! Oude post van de belastingdienst? …… weg ermee!
Voor de rest ga de oplossing eens zoeken in digitale oplossingen. Scan oude dia’s in en zet ze op een usb-stick; zo nemen ze veel minder ruimte in beslag. Kopieer oude, waardevolle, brieven zodat ze niet onleesbaar kunnen worden. En weer geldt: geef veel weg. Verdeel oude foto’s en documenten over enveloppen en deel die uit aan kinderen op speciale avonden. Succes gegarandeerd. Iedereen vindt het leuk om oude foto’s te zien. En bovendien: door herinneringen te delen met je gezin, voel je je minder eenzaam.

Weet je niet hoe te beginnen? Of is het je allemaal teveel? Laat het me weten en ik help je met het overzichtelijk maken.  bel me, mail me!

naar: Margareta Magnusson