We knappen het liefst zelfs onze problemen op, ook als we het niet redden. Maar dat is nergens voor nodig, de meeste mensen willen graag helpen. Je moet het alleen wél vragen!

Toch is om hulp vragen iets wat we liever niet doen. We werken ons liever een slag in de rondt en zoeken het zelf uit, dan dat we toegeven dat we er zelf niet uitkomen. Om hulp vragen zien we als een teken van zwakte.

Maar zo werkt het niet. Iedereen heeft wel eens hulp nodig en het vermogen om dit te vragen is een vaardigheid die we kunnen leren.

TUSSEN DE OREN
Het grootste deel van onze angst om hulp te vragen, zit tussen onze oren. Uit een studie van Cornel University uit 2008 blijkt dat mensen de kans dat anderen bereid zijn om te helpen met 50% onderschatten. Met andere woorden: mensen willen je helpen, je moet het alleen wel vragen.

Volgens het onderzoek zijn er vier stappen in het vragen om hulp.

 1. Laat het weten
  Het eerste dat je moet doen is laten weten dat je hulp nodig hebt. We zijn in staat om maar een beperkte hoeveelheid informatie te verwerken. Dat betekent dat ondanks dat je denkt dat het wel duidelijk is dat je hulp nodig hebt, mensen geen idee kunnen hebben dat je het niet redt. Je kunt zelfs zo blind zijn voor de omstandigheden dat je zelf niet ziet dat je hulp nodig hebt.
 2. Vraag het
  Vervolgens moet je de persoon die je kan helpen laten weten dat je hulp nodig hebt. Oftewel je moet het vragen. Anders loop je het risico dat je potentiele helper te maken krijgt met de angst om ‘jezelf voor gek te zetten’. Dit kan ervoor zorgen dat mensen wel denken dat je hulp nodig hebt, maar niets doen omdat ze bang zijn dat ze het verkeerd zien.
 3. Wees specifiek
  Als je het dan vraagt, is het belangrijk om specifiek te zijn. Laat de persoon die je kan helpen, weten waarom je hem/haar vraagt en niemand anders. Op deze manier zijn ze met je begaan en voelen ze zich verantwoordelijk voor je succes en falen. Daardoor zijn ze eerder geneigd om je ook daadwerkelijk te helpen omdat ze het willen, in plaats van alleen maar omdat ze zich verplicht voelen.
 4. Tijd
  Tot slot moet je er wel op letten dat diegene ook de tijd en mogelijkheden heeft om te helpen. Natuurlijk zijn we allemaal druk, maar het kan slim zijn om niet die vriendin te vragen die net een baby heeft, er net een verhuizing op heeft zitten of over twee weken op vakantie gaat.

Heb je niemand in de buurt die je wil of kan vragen, bel me, mail me!