Het is bewezen dat rommel angst kan veroorzaken. Dit is waarschijnlijk geen verrassende informatie voor iemand die angstig is, omdat we weten dat overweldigd voelen een beetje ons ding is. We worden vooral getriggerd door dingen die we niet kunnen controleren, of die onoverkomelijk lijken. Als bergen speelgoed of kleren die zich ‘s nachts lijkt voort te planten.

Het is voor sommige mensen een vicieuze cirkel geworden: door angst kan de rommel uit de hand lopen, krijg je meer angst en wordt het nog moeilijker om de rommel onder ogen te zien. Dan kan je woedend worden. Dus wat kun je doen als je angst hebt, maar je huis is eigenlijk altijd een ramp?

Probeer je lichaam en geest rustig te houden.
Ja, het klinkt gemakkelijker dan het is, maar diep inademen en het gebruik van positieve mantra’s kan nuttig zijn. Soms ga ik eerst naar een yogales voordat ik op ga ruimen en schoon ga maken, omdat het makkelijker is als ik relaxed ben dan wanneer ik gestressd aan de slag ga. Het gaat dan allemaal ook makkelijker en sneller. Een win-win lijkt mij.

Denk positieve gedachten.
Ik weet het, ik weet het, het is een beetje Peter Pan, zelfs voor mij. Maar ik weet uit ervaring dat het een verschil maakt wanneer je door je huis gaat en zegt: “Deze plek zal er zoveel beter uitzien!” In plaats van: “Wat heb ik in een vorig leven gedaan om met deze troep te verdienen?”

Maak het zo plezierig als je kunt.
Ik hou ervan om muziek te op te zetten waar ik lekker bij kan werken. Zet een eierwekker zodat ik geregeld een kopje koffie/thee gaat drinken. Kijk naar wat je tot dan toe hebt gedaan en geniet!

Vraag wat ondersteuning als dat nodig is.
Een vriend, een familielid of misschien een professional organizer. Zoek iemand die je zal motiveren en je gezelschap kan houden als dat nuttig/nodig is.

Vraag hulp van je echtgenoot.
Als ze niet willen helpen schoon te maken (of je definities van “schoon” zijn heel, heel anders), dan kunnen ze misschien de kinderen een paar uur naar het park brengen terwijl je dingen gedaan krijgt rond het huis. Vind een manier voor hen om je te ondersteunen die goed werkt voor jullie beiden. Omdat ze, hallo, ook daar wonen en moeten delen in de verantwoordelijkheid.

Heb een plan.
Stel realistische verwachtingen in over hoeveel je kunt doen. Korte-termijndoelen kunnen een grote motivator zijn als de langetermijndoelen te overweldigend lijken. Schoon huis? Misschien ooit binnenkort. Een schoon aanrecht? Dat is misschien jouw doel voor vandaag!

Neem schoonmaak op in je dagelijkse routine.
Soms wordt de stapel vuile vaat in de keuken zo groot, dat het intimiderend is. Ik heb ontdekt dat als ik het meteen doe na het eten (of mijn man te vragen om het te doen) voordat ik iets anders ga doen, ik me ‘s avonds minder overweldigd voel. Nu dat is gebeurd, kan ik mijn koffie/thee zetten met een schone gootsteen en doorgaan naar andere dingen die gedaan moeten worden.

Neem babystappen.
Misschien begint je met schoonmaken met intervallen van 30 minuten. Of kies een plek om een ​​rustig toevluchtsoord voor jezelf te maken. Als je kleine kinderen hebt, begin dan ergens waar je kunt ontsnappen achter een gesloten deur, zoals je kamer of je badkamer. Bedenk dat je mentale gezondheid zich terugtrekt als je voelt dat de angst je bekruipt.

Sla de lastige delen over als dat nodig is.
Soms krijg je een schuldgevoel als je allerlei spullen aan het weggooien/weggeven bent. Soms, als ik niet zeker weet wat ik wil wegdoen, plaats ik dingen in een grote doos. Als ik niet binnen een maand iets terug pak uit de doos, geef ik mezelf toestemming om het weg te geven.
Zoek een mix van stappen die het beste bij je past en doe een beetje tegelijk. Je verdient een schoon huis dat je angst niet de overhand krijgt. En met een beetje hulp kun je de cyclus doorbreken.

Zie je het niet zitten om hier zelf aan te beginnen bel me, mail me!