Zoals je in het programma ‘Ons huis vol spullen’ kan zien leveren veel spullen gedoe en stress op. Je ziet een gezin dat niet gelukkig is in het huis waarin ze wonen. Kamers vol spullen bedekken de vloeren, tafels etc. Moedeloze mensen komen in beeld, zien niet meer wat ze hier aan kunnen of moeten doen.

Huisgenoten worden boos als het weer lijkt of er een bom is ontploft in het huis? Niemand lijkt wat op te ruimen en niemand kan meer wat vinden.
Soms wordt je er toch helemaal gek van.
En dat voelt niet alleen zo maar ís ook zo. Studies laten zien dat rommel en een ongeorganiseerd huis echt angstaanvallen en/of paniekaanvallen kunnen geven.

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar angst- en paniekaanvallen en teveel spullen en rommel in huis. Volgens het UCLA reageren vrouwen sterker op rotzooi dan mannen. Vrouwen in een huis vol spullen hebben een hoger cortisol niveau (dat is het stresshormoon) dan mannen!

Er zijn 8 aanwijsbare redenen die deze spullen stress laten zien:
* Te veel spullen overweldigd je omdat het de hersenen ernstig stimuleren om in de ‘overdrive’ te gaan.
* Het haalt de gedachte weg bij de dingen die we wel graag willen doen.
* Het maakt het mentale en psychische relaxen heel erg moeilijk.
* Het geeft het brein signalen dat er altijd wat te doen is.
* Het geeft ook angst omdat je constant aan het denken bent hoe je dit ooit opgeruimd en schoon krijgt.
* Het kan je productiviteit helemaal lam leggen.
* Het maakt het moeilijker om dingen te vinden en dat neemt tijd in beslag. (om niet te spreken van al het geld dat je uitgeeft aan iets dat je ergens wel hebt maar nu opnieuw koopt omdat het zoeken teveel tijd in beslag neemt)

Het goede nieuws is dat angst- en paniekaanvallen, door een te rommelig huis, kunnen worden ‘opgelost’.
Hieronder volgen wat tips:
• Ga samen met je familie aan de slag met opruimen en schoonmaken. Ben je alleen ga dan kamer voor kamer aan de slag. Laat je niet ontmoedigen. De rommel is er per slot van rekening ook niet in 1 dag gekomen.
• Zorg dat je spullen allemaal een eigen plek hebben. Bv sleutels allemaal op dezelfde plek aan haakjes. Post in een postvak bij elkaar. Speelgoed bij speelgoed etc.
• Gooi zaken die je nooit gebruik, of waar je er meerdere van hebt, weg! Heb je het meer dan een jaar niet gebruik of opengemaakt? Weg ermee!
• Als je rommel hebt gemaakt (bv als je hebt gekookt, geknutseld etc) en je bent er klaar mee? Ruim het meteen op. Het geeft je niet alleen een goed gevoel je sluit je bezigheid er ook goed mee af.
• Neem iedere avond 10 minuten de tijd om je woonkamer en keuken op te ruimen dan is het de volgende dag weer netjes als je aan de dag begint.

Dit zijn wat eenvoudige tips die je rust in je hoofd zullen gaan geven. Iedere dag een beetje doen en daarna goed bijhouden. Succes.

Weet je niet hoe te beginnen? Of is het je allemaal teveel? Laat het me weten en ik help je, bel me, mail me!