Gewoon?

In deze bijzondere tijden is niets meer wat het was en is het juist belangrijk om een goed dagritme aan te houden.
Voor wie in de zorg, onderwijs etc werkt is dit natuurlijk heel anders, jullie komen om in het werk. We weten niet hoe lang dit allemaal gaat duren maar zeker weten we dat dit nog twee weken zal zijn!
Voor degene die nu aan huis gekluisterd zijn, zijn de volgende tips.
Het lijkt natuurlijk heerlijk om nu de hele dag in je pyjama rond te hangen (of te werken) naar voor je psychische gezondheid is het beter om in onzekere tijden je gewoontes juist aan te houden!

Persoonlijke hygiëne

We zijn langzaam maar zeker wel gewend aan het vaak wassen van je handen (mét zeep) maar dat wil niet zeggen dat nu je maar weinig mensen ziet dat de rest niet belangrijk is. Lekker douchen en gewoon twee x per dag je tanden poetsen en flossen.

Aankleden

Ja ik weet het lekker in je pyjama of een joggingbroek lopen ons heerlijk. Bewaar dit voor het weekeinde, dit zou je anders ook doen. Je douchen, aankleden en opmaken maakt dat je dag productiever is omdat dit je normale werk outfit is. Bewaar het chillen voor het weekeinde.

Pauze nemen

Kijk je zit niet op kantoor te werken maar thuis dus je mag jezelf best verwennen. Zorg dat tijdens je koffiebreak je kopje koffie/thee gezellig op een dienblaadje staat, neem er een koekje o.i.d. bij en neem even lekker de tijd om te genieten. Met een beetje lekker weer kan je misschien wel even buiten zitten. Zo kan je er weer tegenaan.

Slaapkamer

Als je uit bed bent gestapt zet dan lekker je raam open. Het weer is er momenteel prima voor. Frisse lucht in je slaapkamer zorgt voor een goede nachtrust.
Zorg dat je iedere dag je bed opmaakt na het luchten. Dat zorgt er voor dat je niet weer terug duikt om nog even wat te lezen, muziek te luisteren, Netflixen etc.
‘s Avonds stap je dan ook weer lekker in een frisse kamer en slaap je beter.

Bellen met familie en vrienden

Neem nu, meer dan anders, contact op met familie en vrienden. Iedereen zit momenteel in hetzelfde schuitje. Contact houden met elkaar is belangrijk. Neem zeker meer contact op met de oudere mensen in je leven. Zij hebben het momenteel zwaar nu alle sociale contacten weg vallen. Je hebt nu meer tijd om hier rustig de tijd voor te nemen.

 

Koken met kinderen

Heb je kinderen dan is dit een uitgelezen tijd om je kinderen te leren koken. Ga eens met ze pannenkoeken bakken, of koekjes, een ei. Je kan het zo gek niet bedenken of je kinderen kunnen je helpen. Zet kleintjes op de aanrecht/tafel en ga aardappels schillen en laat de kleine de aardappel in de pan leggen (let op na twee piepers is dit een kliederboel :) ). Met grotere kinderen kan je natuurlijk veel meer doen. Zo leren de kinderen wat het is om te koken. Wat er allemaal voor moet gebeuren. Ook dit is schoolwerk, leren stopt niet bij het dichtdoen van het boek/schrift ;)

Huishoudelijk taken

De huishoudelijk taken gaan ook gewoon door. Bedenk deze dagen eens dat je alle deuren, lichtknoppen, toiletten ed een extra beurt geeft. Alles waar veel handen aan komen moeten vaker gepoetst worden. De rest van je huishouden blijft natuurlijk ook doorgaan, daar blog ik de volgende keren over.

Koken

Nu je wat meer thuis bent is het ook fijn om eens die recepten uit te proberen die je altijd al had willen maken. Je kan natuurlijk gebruik maken van de aanbieding die restaurants hebben moeten voor je thuis te bezorgen. Maar wel zo leuk is het om zelf aan de slag te gaan. Zorg dat je gevarieerd en gezond eet. Het internet staat vol met gezonde en voedzame recepten. Heb je buren die in de zorg werken is het misschien ook een idee om hen te vragen of je een keertje voor hen mag koken. Zo helpen we elkaar!

Beweging

Zolang je nog naar buiten mag ga lekker een stuk wandelen of fietsen in de natuur. Kijk hoe mooi de natuur aan het opbloeien is. Ga op zoek naar de eerste lammetjes, de eerste pinksterbloemetjes. Er is zoveel moois te zien en alles staat op het punt van uitkomen.
Kan je niet naar buiten zorg dan dat je in huis voldoende beweging neemt. En nee, een keer de trap op en af lopen is niet genoeg. Er zijn voldoende workouts beschikbaar op internet. Gisteren hoorde ik dat omroep Max ‘Nederland in Beweging’ nu een paar keer per dag uit zal zenden. Maak daar gebruik van.

Jezelf verwennen

Je verwacht geen bezoek, dus waarom zou je een lekker geurkaarsje aan doen? Voor jezelf, natuurlijk. Het is een chaotische periode door het coronavirus, en dat kan leiden tot stress. Daarom is het belangrijk om jezelf af en toe eens te verwennen met iets kleins. Een lekker gebakje van de bakker, of een bos bloemen bijvoorbeeld. Daarmee help je niet alleen jezelf, maar ook de lokale ondernemers die het nu vaak financieel zwaar hebben.

Nieuws

Nog een allerlaatste tip vandaag, we worden de laatste dagen overspoeld met berichten over het corona-virus. Heel belangrijk maar je hoeft het niet de hele dag en allemaal te lezen/horen. Beperk je tot bv twee nieuwsmomenten op een dag. In de ochtend en in de avond is vaak meer dan genoeg. Dit zal je rust geven.

Blijf gezond!