Voor veel zaken is er inmiddels een dag (dierendag, secretaresse dag, dag van de leraar, dag van de ondernemer). Voor werkstress is er de Week van de Werkstress van 12-15 november. Aandacht voor werkstress is nodig. Uit cijfers van TNO blijkt dat maar liefst 16 % van alle verzuimde werkdagen werkstress als reden heeft en 1 op de 7 werknemers heeft last van burn-out klachten door werkstress. Voorkomen is beter dan genezen daarom gaat dit blog over omgaan met werkstress.
Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Dat kan duizend-en-een oorzaken hebben en zich manifesteren in even zoveel symptomen. Maar de mensen die er mee te maken kregen, hebben één ding gemeen: als ze er eerder over hadden gesproken met hun omgeving, thuis en op het werk, dan was het waarschijnlijk nooit zo ver gekomen. Daarom is het belangrijk om werkstress bespreekbaar te maken.
Werkplezier Top 10 – Wat is jouw tip voor werkplezier?
- Geef je medewerkers vrijheid bij de aanpak van hun werk.
- Steun je medewerkers door oprechte aandacht en betrokkenheid te tonen.
- Laat je waardering blijken voor het werk van je medewerkers.
- Bied flexibele werktijden aan als dit mogelijk is.
- Stem de hoeveelheid werk af op de capaciteit van je medewerkers.
- Geef je collega’s complimenten!
- Zorg ervoor dat de juiste persoon de juiste klus uitvoert.
- Investeer in de sterke kanten van je medewerkers.
- Vier successen; zorg dat resultaten en inzet niet ongezien blijven.
- Wat kan je verder nog bedenken?
Stress kan goed zijn. Stress brengt je lichaam in paraatheid. Het maakt je alert en waakzaam en is nodig om je aan te passen in een voortdurende veranderende wereld. Ook leuke dingen kunnen stress geven. (Denk aan Sinterklaas bij kleine kinderen). Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een spannende gebeurtenis zoals een examen, een nieuwe klant, een sollicitatiegesprek. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken. Je krijgt een adrenaline stoot die zorgt dat je scherp bent en goed presteert en als je dat gedaan hebt verdwijnen de lichamelijke reacties als gevolg van die adrenaline stoot en kom je weer tot rust. Zodra de spannende gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning weer af. Het lichaam herstelt zich, maar daar is wel tijd voor nodig. Het bekende na inspanning volgt ontspanning.
Stress ontstaat ook door dagelijkse beslommeringen, vast zitten in je baan, werk dat niet voldoet aan je verwachting. Het is stress van een laag niveau, maar als er veel van dit soort momenten van stress zijn en die ook nog lang aanhouden leidt dit tot ongezonde stress. Omdat het een laag niveau van stress is, herkennen we vaak niet dat de stress zich opbouwt en “vergeten” we ontspanning in te bouwen. De stress wordt chronisch. Mensen blijven in staat van paraatheid wat op den duur leidt tot allerlei fysieke kwalen, zoals de afbraak van gezonde spieren en botten, minder snelle genezing, een slechte spijsvertering, verslechtert mentaal functioneren en verzwakking van het immuunsysteem. Uiteindelijk kan dit leiden tot burn-out en/of een depressie.
Zie je het niet zitten om hier zelf aan te beginnen bel me, mail me!