Nabestaanden laten soms duizenden euro’s liggen.
Als een familielid komt te overlijden, moet er een hoop geregeld worden. Informatie over een uitvaartverzekering is niet altijd vindbaar, waardoor nabestaanden geld mislopen. Een uitvaartverzekering wordt uitgekeerd bij het overlijden van de verzekerde. De nabestaanden krijgen een geldbedrag waarmee de uitvaart betaald kan worden. “Het is niet altijd bekend of er een uitvaartverzekering is en zo ja, bij welke verzekeraar deze is afgesloten”, vertelt Leon Schouten van Uitvaartverzekeringwijzer.net. “We weten niet hoe vaak dit gebeurt, maar het kan om duizenden euro’s gaan die al betaald zijn en waar niemand van afweet.”
Drie kwart van Nederlanders is verzekerd voor uitvaart.
Drie kwart van de Nederlanders is verzekerd voor de kosten van hun uitvaart, blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Monuta. De kosten van een uitvaart zijn gemiddeld 7.500 euro, al kunnen uitvaarten als gewenst ook flink goedkoper én flink duurder. De meeste Nederlanders met een uitvaartverzekering zijn voor een bedrag tussen 5.000 en 10.000 euro verzekerd. De gemiddelde dekking van de uitvaartverzekering is 6.777 euro, blijkt uit het onderzoek van Monuta.
Nabestaanden houden recht op vergoeding.
Er zijn meerdere factoren die het proces kunnen bemoeilijken. Zo kan de overledene de premie al jaren geleden hebben afbetaald, waardoor de nabestaanden geen afschriften kunnen vinden op rekeningen, legt Schouten uit. Nabestaanden houden desondanks recht op de vergoeding, ook als de polis pas jaren na het overlijden van het familielid gevonden wordt. “Het zijn een soort slapende rekeningen”, aldus Martijn Buitenhuis van uitvaartverzorger Duin. Soms zijn polissen al vóór 1940 afgesloten. Daarna is er een oorlog geweest, mensen zijn meerdere keren verhuisd. Er zijn vele redenen te bedenken waardoor deze informatie kwijtraakt”, aldus Buitenhuis.
Zoekgeraakte polissen terugvinden.
Het Verbond van Verzekeraars heeft al tien jaar lang een zoekservice Verloren Polissen. Die service helpt klanten om zoekgeraakte polissen terug te vinden. In tien jaar tijd zijn er bijna twintigduizend aanvragen verwerkt. Het aantal verzoeken is ook flink gestegen. Er kwamen in 2018 3.384 aanvragen binnen, dit waren er in 2009 nog 962. Iedereen met familieleden moet communiceren over de wensen van de uitvaart en hoe dit bekostigd kan worden. “Als we daar meer over praten, zijn grootse zoektochten ook niet meer nodig.” Is er veel digitaal geregeld, zorg dan ook dat die inloggegevens terug te vinden zijn voor nabestaanden. “Iedereen heeft daarin een eigen verantwoordelijkheid, ook naar de nabestaanden.”
Weet je niet hoe te beginnen? Of is het je allemaal teveel? Laat het me weten en ik help je, bel me, mail me!