Eindelijk ben je bij de laatste fase van het opruimen gekomen: de spullen met emotionele waarde.
Het is met deze categorie heel erg belangrijk dat je goed bij jezelf nagaat of het je nog een gevoel van blijdschap (Spark Joy) geeft. Je hebt met de vorige opruimsessie goed geleerd hoe het gevoel moet zijn om iets te behouden of iets weg te doen. De categorie met emotionele waarde is het moeilijkst vandaar dat dit aan het eind behandeld/gedaan wordt. Als het goed is ben je nu een ‘pro’ met het uitzoeken geworden en weet je hoe hetbde “Spark Joy” te voelt ;)
Zorg dat je goed uitgerust en voorbereid bent voor je aan deze klus begint, het is nl een emotionele klus.
Er zijn vast spullen die je heel moeilijk weg kunt doen. Doe dat dan ook niet. Spullen die je graag wil houden houd die dan ook in volle overtuiging. Niets mis mee. Zolang je jezelf kan vragen ‘Zal mijn toekomstige ik hier ook nog blij van worden?’ en je kan hier volmondig ‘Ja!’ op antwoorden zorg dan dat je het item netjes opbergt. Zo kan je alle items de revue laten passeren en je doos/koffer o.i.d. vullen met je kostbare herinneringen.
Schooltijd
Iedereen krijgt tijdens zijn schooltijd bergen tekeningen, werkstukken, rapporten, certificaten, diploma’s etc. Kies hiervan degene uit waar je het meest trots op bent (diploma’s bewaar je natuurlijk) en bewaar die. De rest van de spullen bedank je en doe je weg. Kijk dat ruimt nog eens lekker op. Als je je school agenda’s graag wil bewaren maak dan van iedere pagina een foto en bewaar je agenda’s digitaal.
Tekeningen en knutsels van de kinderen
Dit is natuurlijk lastig omdat alles wat de kinderen maakt bijzonder is :). Maak van wat je bijzonder vind een foto. De tekening die het laats gemaakt is mag natuurlijk best nog opgehangen worden. Komt er weer een nieuwe dan kan de vorige gefotografeerd worden en de tekening zelf weggedaan.
Persoonlijke herinneringen
Je hebt zelf natuurlijk ook zaken die je graag wil bewaren. Bekijk ze eens heel goed en kijk of het je nog steeds blij maakt. Bijvoorbeeld dagboeken kan je bewaren maar je kan kijken of er al wat weggedaan kan worden óf je fotografeert de pagina’s en slaat ze digitaal op. Dit kan je ook doen met agenda’s.
Uitzoeken van foto’s
Het lijkt een moeilijke klus maar je bent nu zo bedreven in het uitzoeken dat ik denk dat je dit heel goed gaat lukken. Pak elke foto vast en voel. Voel je de ‘spark’? zegt de foto je iets? staat er iemand op die je kent? weet je het jaar nog? Als je overal ja op kunt zeggen bewaar hem dan. Misschien een idee om op de achterklant te schrijven wat je over deze foto weet. Dit is leuk voor het nageslacht ;) Bewaar vervolgens de foto’s van een bepaalde gebeurtenis en/of jaar in bv een enveloppe en zet daarop wat er in zit. Zo kan je een doos gaan vullen met fotomomenten.
Heb je nu een heleboel foto’s van vroeger dan is het leuk om dit als gezin uit te gaan zoeken. Iedereen heeft weer zijn eigen herinnering aan een bepaalde foto. Leg de foto’s van een periode bij elkaar bijvoorbeeld op de grond. Zo krijgen jullie een goed overzicht en zijn foto’s makkelijker te plaatsen. Veel plezier!!
Zie je het niet zitten om hier zelf aan te beginnen of wil je hulp met opstarten? bel me, mail me!